SportNogometNogometni savez Rusije spreman za sporazum s UEFA-om

Nogometni savez Rusije spreman za sporazum s UEFA-om

Fudbalski savez Rusije u petak je odlučio da sklopi sporazum sa Evropskom fudbalskom federacijom (UEFA) o povratku ruskih klubova u takmičenja nakon što im je to zabranjeno zbog rata između Rusije i Ukrajine.

“Ne mogu reći da smo spremni da čekamo dugo. Za nas je važno da učestvujemo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Postavio sam sebi takav zadatak”, rekao je predsjednik saveza Aleksandar Djukov.

Rusija je među 55 članica UEFA-e, a ruska reprezentacija je nastupila na nekoliko evropskih prvenstava u fudbalu u muškoj konkurenciji, uključujući i UEFA EURO 2020, koje je održano u ljeto 2021. godine.

Rusija je 24. februara pokrenula rat protiv Ukrajine, što je naišlo na bijes međunarodne zajednice, pri čemu su Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija između ostalih uvele oštre sankcije Moskvi.

U sklopu sankcija, ruski klubovi i reprezentacije isključeni su iz svih takmičenja Svjetske fudbalske federacije (FIFA) i UEFA-e.

S obzirom da rusko-ukrajinski rat još uvijek traje, suspenzije klubova i reprezentacija i dalje su na snazi.

U februaru je UEFA iz istog razloga premjestila finale Lige šampiona 2022. godine iz Sankt Peterburga u Pariz.

Federalna.ba / AA / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE