Nogomentni klub „Zmaj“ iz Buzić Mahale dobija tribine na svom stadionu

Zalaganjem dvojice visočkih zastupnika prof. dr Amira Ganića i (bivšeg zastupnika) Mufida Bečarevića u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, uz razumijevanje i podršku Vlade ZDK na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem, te resornim ministrom Mensurom Sinanovićem, nogomentnom klubu „Zmaj“ iz Buzić Mahale, odobreno je i jučer uplačeno 6.000,00 KM na ime podrške za projekat izgradnje tribina na vlastitom stadionu. Naime, NK „Zmaj“ je u nogometnoj sezoni 2015/2016.godine osvojio prvo mjesto u prvoj kantonalnoj ligi ZDK, te time stako jedan od uslova da se takmiči u drugoj ligi Federacije BiH. Pored toga, da bi se takmičili u višem rangu, još jedan od nedostajućih uslova za NK „Zmaj“ su bile tribine za minimalno 500 gledalaca.

Podsječanja radi, pomenuti zastupnici u Skupštini ZDK Ganić i (bivši zastupnik) Bečarević su u okviru procedure donošenja buđeta Zeničko–dobojskog kantona za 2017. godinu, na Isti podnijeli tri amandmana. Prvi amandman se odnosio na rekonstrukciju i investiciono održavanje OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ iz Donjeg Moštra u iznosu od 50.000,00 KM. Drugi amandman je bio usmjeren za podršku projekta izgradnje tribina na stadionu NK „Zmaj“ iz Buzić Mahale u iznosu od 10.000,00 KM. Treći amandman se odnosio na rekonstrukciju i adaptaciju dionice na dijelu putne infrastrukture Mulići-Poriječani u iznosu od 40.000,00 KM.

Tokom procedure predlaganja i donošenja buđeta, od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona je zatraženo da tadašnji klub zastupnika ASDA u Skupštini ZDK (Ganić i Bečarević)  povuće sva tri svoja predložena amandmane na buđet za 2017. godinu, a da će se Vlada ZDK obavezati da tokom 2017. godine realizuje projekte predložene amandmanima pomenutih zastupnika.

Imajući u vidu data obećanja te ozbiljnost i principijelnost, prije svega kantonalnog premijera gosp. Galijaševića, tadašnji klub ASDA (Ganić i Bečarević) je povukao svoje amandmane na nacrt buđeta za 2017.godinu.

Vlada i resorno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK odmah su reagovali i u prijedlogu buđeta ZDK za 2017. godinu uvrstili 60.000,00 KM za rekonstrukciju i investiciono održavanje OŠ Mula Mustafa Bašeskija u Donjem Moštru. Ovaj podatak je provjerljiv  jer su ovi dukomenti javni i dostupni svima. Naime, u nacrtu buđeta za pomenutu stavku je predviđeno 0,00 KM, a u prijedlogu buđeta stoji 60.000 KM. Dakle, Vlada na čelu sa Premijerom Galijaševićem je odmah ispunila prvo obećanja dato zastupnicima Ganiću i (bivšem zastuniku) Bečareviću.

Tokom jučerašnjeg dana, od strane Vlade ZDK ispunjeno je i drugo obećanje dato pomenutim zastupnicima. Izvršena je uplata 6.000,00 KM na ime podrške za izgradnju tribina NK“Zmaj“ iz Buzić Mahale. Ovom prilikom iskazujemo zahvalnost i ministru finasija Andreju Kajiću na ekspeditivnosti. Također, realizacija trećeg amandmana zastupnika Ganić i Bečarević na ime podrške rekontrukcije dijela putne komunikacije Mulići-Poriječani je u fazi realizacije.

U prilogu se nalaze kopije originalnih amandmana.

Samostalni zastupnik u Skupštini ZDK

Prof. dr Amir Ganić

Bivši zastupnik u Skupštini ZDK

Mufid Bečarević