NaslovnicaLokalne TemeNjemačka zaus...

Njemačka zaustavila projekt u Republici Srpskoj, novac ide u Visoko

Njemačka je stopirala prethodno odobrenu donaciju od 220.000 eura. Zbog toga je u pitanju grijanje prostorija u kasarni Oružanih snaga BiH “Vojvoda Radomir Putnik” u Doboju.

Postojeća kotlovnica u kasarni je iz 60-tih godina prošlog vijeka, troši ogromne količine mazuta, time i novca.

Gradski toplovod

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je za RTRS da je sve bilo spremno da se tim i novcem grada Doboja kasarna priključi na gradski toplovod.

Međutim, Njemačka je odlučila da novac za projekt na teritoriji RS preusmjeri u Visoko u Federaciju BiH.

Staru kotlovnicu iz vremena JNA, u dobojskoj kasarni pregazilo je vrijeme. Godišnje troši 120 tona mazuta, po trenutnoj cijeni oko pola miliona KM.

Zbog dotrajalog sistema, gubi i do 30 odsto toplotne energije dnevno.

“Kotlovnica je starija i od mene. A ja sam 72 godište. Mi ne radimo vikendom. Samo radnim danima”, kaže Zoran Petrović, radnik u kotlovnici u kasarni.

Zato je ponedjeljkom u zimske dane najhladnije, kažu vojnici i zaposleni u dobojskoj kasarni. Očekivali su da će problem biti riješen nakon što je NATO najavio da će preko njemačke vlade donirati 220.000 eura za priključenje kasarne na gradsku toplanu.

Poruka iz ambasade

“Od SR Njemačke bila je obećana donacija od 400.000 KM za priključenje na gradsku toplanu. Iskreno se nadam da će ta donacija uskoro biti realizovana”, kaže Ernes Helek, komandant kasarne “Vojvoda Radomir Putnik”.

Ipak, neće! To su jasno dali do znanja u njemačkoj Ambasadi zamjeniku ministra odbrane Mirku Okoliću.

A sve zbog, kako kažu, neprihvatljive retorike političara iz Republike Srpske. Odnosno zbog protivljenja Milorada Dodika da kao član Predsjedništva BiH da saglasnost za dolazak njemačkog ambasadora Thomasa Ficena u BiH.

Dodik je rekao ao da je Rezolucija njemačkog parlamenta, koja, kako je rekao “govori o ukidanju Republike Srpske”, razlog za takav postupak.

“Naravno ja sam reagovao i rekao da to nije u redu, da je to podjela Ministarstva odbrane koje je cjelovito i djeluje na čitavoj teritoriji BiH.

Nažalost, mi ta sredstva nećemo dobiti, tako nam je saopšteno. Ta sredstva su igrom slučaja ili namjerno upravo u istom iznosu preusmjerena u Visoko”, navodi Okolić.

Projektom priključenja kasarne “Vojvoda Radomir Putnik” na gradski toplovod bilo je predviđeno da, uz donaciju Vlade Njemačke, i Grad Doboj izdvoji skoro milion KM.

Raport / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.