NaslovnicaZanimljivostiNjemačka zatv...

Njemačka zatvorila najveću prodajnu stranicu na “dark webu” korištenu za cyber kriminal i drogu

Njemačke vlasti su zaplijenile servere najveće prodajne stranice na “dark webu”.

Riječ je o stranici Hydra Market, koja je ugašena zajedničkim snagama Centralnog ureda za borbu protiv cyber kriminala ZIT i njemačkog Federalnog policijskog ureda za kriminal BKA. Platforma je definitivno “oborena”, a zaplijenjeni su bitcoini u vrijednosti od 24,6 miliona dolara. Zasad niko nije uhapšen.

Navodno su iza Hydra Marketa stajali Rusi, a korišten je za prodaju droge i pranje novca, kao i za distribuciju ukradenih baza podataka, dokumenata, alata za cyber kriminal i virusa.

Također, Hydra Market je imao oko 19.000 registrovanih profila i više od 17 miliona kupaca širom svijeta. Njemačke agencije tvrde da je Hydra Market “obrnuo” oko 1,35 milijardi dolara tokom 2020. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.