SvijetNjemačka: Mašinovođe peti put u četiri mjeseca idu u štrajk

Njemačka: Mašinovođe peti put u četiri mjeseca idu u štrajk

Sindikat njemačkih mašinovođa (GDL) odlučio je da štrajkuje peti put u posljednja četiri mjeseca nakon što su ponovo propali pregovori o povećanju plata s njemačkim željeznicama (Deutsche Bahn).

Iz GDL-a navedeno je da će mašinovođe koje rade u njemačkim željeznicama stupiti u 35-satni štrajk upozorenja kako bi natjerali poslodavce da povećaju plate u skladu sa inflacijom.

Saopćeno je da će obustava rada početi 7. marta u 18 sati po lokalnom vremenu na teretnim vozovima i u dva sata na putničkim vozovima, a da će štrajk biti okončan u petak, 8. marta, u 13 sati.

Novi štrajk će biti peti štrajk u posljednja četiri mjeseca u vezi sa sporom o platama između njemačkih željeznica i GDL-a.

Predsjednik GDL-a Claus Weselsky ustvrdio je da je uprava njemačkih željeznica odgovorna za novi štrajk.

“Uprava željeznica ne brine o legitimnim interesima željezničara. Zato nije postignuto rješenje”, rekao je.

Mašinovođe su stupile u dvodnevni štrajk upozorenja 9. januara i 24-satni štrajk upozorenja 7. decembra, nakon što su propali pregovori.

Mašinovođe su 24. januara stupili u šestodnevni štrajk.

Sindikat traži prosječno mjesečno povećanje plata zaposlenih u željezničkim kompanijama, posebno mašinovođa, od 550 eura, te jednokratnu isplatu do 3.000 eura za suzbijanje inflacije.

GDL također želi da se radno vrijeme radnika u smjenama smanji sa 38 na 35 sati sedmično, bez smanjenja plata.

S druge strane, njemačke željeznice su predložile prosječno povećanje plata mašinista od 4,8 posto od augusta i povećanje od pet posto od aprila 2025. GDL nije prihvatio ovu ponudu.

Njemačke željeznice nude fleksibilnost radnog vremena, odbijajući zahtjev sindikata za smanjenjem radnog vremena zbog nedostatka radne snage.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE