SportNogometNjemačka će uvesti sigurnosne kontrole na granicama tijekom EURO-a

Njemačka će uvesti sigurnosne kontrole na granicama tijekom EURO-a

Njemačka će vršiti granične kontrole na svim svojim granicama tokom Evropskog prvenstva u fudbalu u junu i julu ove godine, izjavila je ministrica unutrašnjih poslova te zemlje Nancy Faeser.

Faeser je za list “Rheinische Post” izjavila da će se tokom turnira vršiti provjere na svim njemačkim granicama “kako bi se spriječio ulazak mogućih nasilnih kriminalaca”.

Dodala je da je “ovo neophodno kako bi se ovaj veliki međunarodni događaj što bolje zaštitio”.

Kako je kazala, fokus vlasti je na zaštiti od “ekstremista, huligana i drugih i cyber napada”.

Njene izjave uslijedile su nakon oružanog napada u okolini Moskve, za koji je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIS. U napadu je ubijeno 137 ljudi, a više od 180 ranjeno nakon što su naoružani napadači u petak otvorili vatru kada je rock bend Picnic trebao nastupiti u koncertnoj dvorani “Crocus City Hall” u moskovskoj regiji.

Međutim, odluka da se ponovo uspostavi granična kontrola tokom fudbalskog turnira bila je dugo očekivana. To je postala standardna praksa za zemlje Schengen zone tokom velikih sportskih događaja i velikih samita.

Njemačka već provodi kontrole na svojim istočnim i južnim granicama s Poljskom, Češkom, Austrijom i Švicarskom zbog zabrinutosti oko migracija.

Evropsko prvenstvo počinje 14. juna, a domaćin Njemačka igra sa Škotskom u uvodnoj utakmici u Minhenu. Finale se igra u Berlinu 14. jula.

Federalna.ba / AA / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE