SvijetNjemačka bilježi najveći međugodišnji pad uvoznih cijena od 1986. godine

Njemačka bilježi najveći međugodišnji pad uvoznih cijena od 1986. godine

Uvozne cijene u Njemačkoj pale su u augustu za 16,4 posto na godišnjem nivou, saopćio je u petak Federalni zavod za statistiku (Destatis), a javlja Anadolu.

Ovo je najveći međugodišnji pad uvoznih cijena od novembra 1986. godine, naveo je Destatis.

Pad je prvenstveno posljedica baznog efekta koji potiče od velikog povećanja cijena u 2022. godini kao rezultat ruskog rata protiv Ukrajine.

Međutim, u poređenju s julom, uvozne cijene su porasle za 0,4 posto, nakon što su konstantno padale iz mjeseca u mjesec od septembra 2022. godine.

Kako je objavio Destatis, uvoz energije u augustu koštao je čak 54 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Cijene prirodnog plina pale su za 73,4 posto u odnosu na august 2022. godine, a cijene električne energije za 79,7 posto, kamenog uglja 61,4 posto, sirove nafte 23 posto i derivata mineralnih ulja 19,3 posto.

Indeks uvoznih cijena je indikator poslovnog ciklusa koji mjeri mjesečne promjene cijena proizvoda koje domaće kompanije uvoze iz drugih država.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE