NaslovnicaPreporukaNizozemska: Z...

Nizozemska: Zemlja s 23 miliona bicikala i 37.000 kilometara biciklističkih staza

Nizozemski grad Utrecht s razlogom slovi za raj za bicikliste jer je prvi na listi gradova svijeta koji su najnaklonjeniji biciklima, javlja Anadolija.

Prva biciklistička staza u Nizozemskoj otvorena je 1885. godine u ulici Maliebaan upravo u Utrechtu. U tom gradu više od 125.000 ljudi svaki dan biciklira na posao, u školu, na željezničku stanicu i u kupovinu, a taj broj stalno raste.

Tri najprometnije biciklističke staze u Nizozemskoj također se nalaze u Utrechtu, a najprometnija je biciklistička staza u ulici Vredenburg.

Smješten ispod željezničkog trga pored željezničke stanice u Utrechtu, smješten je najveći svjetski parking za bicikla sa kapacitetom od 12.500 mjesta.

Prizemlje i posljednju etažu troetažnog parkinga mogu koristiti svi biciklisti, dok je srednja etaža s 1.800 parking mjesta rezervirana za pretplatnike.

Bicikl je neizostavni dio svakodnevnog života u Nizozemskoj, gdje ga koriste svi od djece do staraca.

Sa 17 miliona stanovnika, Nizozemska je poznata kao “zemlja bicikala” s 23 miliona bicikala i prosjekom od 1,3 bicikla po glavi stanovnika.

Nizozemska ima 37.000 kilometara biciklističkih staza, koje se približavaju opsegu Zemlje. U Nizozemskoj u prosjeku svaka osoba godišnje biciklom pređe 888 kilometara.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.