PreporukaNizozemska plutajuća farma bazirana na ekološkim principima

Nizozemska plutajuća farma bazirana na ekološkim principima

Prva svjetska plutajuća farma u nizozemskom gradu Rotterdamu podržava samoodrživost i recikliranje u poljoprivredi i stočarstvu.

Plutajuća farma površine 1.200 kvadratnih metara, koja je izgrađena na kanalu Merwehaven 2018. godine, a počela s radom u maju 2019, ističe se kao važno rješenje za Nizozemce koji imaju nedostatak zemlje.

Minke van Wingerden, jedna od osnivačica farme, rekla je da objekat radi punim kapacitetom sa oko 40 krava i da od svake krave dnevno dobiju 20 do 25 litara mlijeka.

Mlijeko, jogurt, puter i sir su neki od mliječnih proizvoda koje ova farma nudi kupcima u svojoj prodavnici, ali i na policama drugih roterdamskih trgovina. Farma također proizvodi i prodaje organska đubriva.

Činjenica da se farma nalazi na vodi, koristi farmerima zbog blizine centra grada, a mogla bi poslužiti i kao model stočarstva za budućnost koja je sve neizvjesnija zbog klimatskih promjena.

Obližnji restorani i pekare i sva otpadna hrana prikupljena u Rotterdamu se koristi za ishranu krava, a Van Wingerden je kazala da prikupljena otpadna hrana čini oko 60 posto hrane za krave.

Van Wingerden je također kazala da na krovu farme sakupljaju kišnicu koja se koristi kao piće za krave. Odmah pored plutajuće farme nalazi se plutajući solarni panel. Energija dobijena iz ovog panela značajno zadovoljava potrebe farme.

Ističući da je rad na plutajućoj farmi uglavnom automatski i da se krave muzu i čiste automatskim robotima, Van Wingerden je navela da se krave same kreću do odjela za mužu, gdje roboti crpe mlijeko i šalju ga u dalju obradu.

Van Wingerden je također navela da se suhi stajnjak dobija odvajanjem kravljeg stajnjaka od ureje pomoću motora za čišćenje.

“Odmah pored ove plutajuće farme izgradit ćemo novi objekat na kojem će se implementirati vertikalni sistem uzgoja različitih vrsta povrća. Cilj je da se višestruko povrće i bilje uzgaja višeslojnim i vertikalnim načinom uzgoja bez zauzimanja velike površine zemlje“, kazala je Van Wingerden.

Izražavajući zadovoljstvo time što je plutajuća farma popularna u svijetu, Van Wingerden je istakla da bi se slični projekti mogli implementirati širom Nizozemske i šire.

Posljedice klimatskih promjena ugrožavaju sigurnost hrane u Nizozemskoj, gdje je značajan dio njenog teritorija ispod nivoa mora i postoji nedostatak poljoprivrednog zemljišta.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE