SvijetNiz od 49 zemljotresa u regionu Napulja, najveći broj u posljednjih 40...

Niz od 49 zemljotresa u regionu Napulja, najveći broj u posljednjih 40 godina

Niz od 49 zemljotresa zabilježen je sinoć u blizini Napulja, na jugu Italije, bez veće materijalne štete, ali su podrhtavanja tla unijela paniku među stanovnicima, saopštile su tamošnje vlasti.

Kako je naveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju, bio je to najveći niz zemljotresa u posljednjih 40 godina.

Potres magnitude 4,4 zabilježen je u 20.10, na dubini od 2,5 kilometra, saopštio je taj institut. Nekoliko minuta ranije prethodio je potres magnitude 3,5, poslije čega je uslijedilo desetine naknadnih.

Institut je naveo da je sinoć tačno od 19.51 krenula serija zemljotresa na Flegrejskim poljima kod Napulja, koja je vulkanska zona u Italiji. U toj zoni potresa živi oko pola miliona ljudi, a za danas je javljeno da će škole biti zatvorene dok su otvoreni prihvatni centri a na nekoliko parkinga su postavljeni šatori.

Flegrejska polja, čija je erupcija prije 40.000 godina uticala na klimu planete, zabrinjava lokalne stanovnike i naučnike zbog ponovnog oživljavanja njegove aktivnosti usljed gasova koje emituje magma i koji utiče na pucanje površine tla.

Scenario katastrofe, odnosno izbacivanje lave, pepela i kamenja, malo je, međutim, vjerovatan u bliskoj budućnosti, rekli su stručnjaci.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE