ZanimljivostiNiste zadovoljni prženicama koje ste pripremili? Zahvaljujući ovim trikovima će svaki put...

Niste zadovoljni prženicama koje ste pripremili? Zahvaljujući ovim trikovima će svaki put biti savršene

Ukoliko nikako niste zadovoljni prženicama koje ste napravili, postoje trikovi zahvaljujući kojima će one svaki put ispasti savršenog okusa.

Naime, profesionalni kuhari navode da trebate voditi računa da hljeb ne bude previše tanak kada ga izrežete. Idealno je da prženice budu debljine 1,5 centimetara. Nikada nemojte koristiti u potpunosti svjež hljeb prilikom pravljenja prženica.

Uvijek ih pržite na ulju, a ne na puteru. Vodite računa o tome da ulje bude dobro zagrijano. Idealna mjera za smjesu j 1/4 šoljice mlijeka i jedno jaje na dvije kriške hljeba.

U zavisnosti od toga šta preferirate, prženice možete poslužiti uz pavlaku, sir, ajvar, džem…

Poreklo recepta za prženice nije poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuharu iz 14. stoljeća, koji se često pripisuje Apicijusu.

U njemu piše da se bajati hljeb potopi u mlijeko i proprži da bi se riješio problem bajatog ukusa.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE