Naime, profesionalni kuhari navode da trebate voditi računa da hljeb ne bude previše tanak kada ga izrežete. Idealno je da prženice budu debljine 1,5 centimetara. Nikada nemojte koristiti u potpunosti svjež hljeb prilikom pravljenja prženica.
Uvijek ih pržite na ulju, a ne na puteru. Vodite računa o tome da ulje bude dobro zagrijano. Idealna mjera za smjesu j 1/4 šoljice mlijeka i jedno jaje na dvije kriške hljeba.
U zavisnosti od toga šta preferirate, prženice možete poslužiti uz pavlaku, sir, ajvar, džem…
Poreklo recepta za prženice nije poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuharu iz 14. stoljeća, koji se često pripisuje Apicijusu.
U njemu piše da se bajati hljeb potopi u mlijeko i proprži da bi se riješio problem bajatog ukusa.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.