NaslovnicaBiHPolitikaNikšić: Uskor...

Nikšić: Uskoro konsultacije radi popravljanja odnosa među partnerima

U Zenici je održan sastank lidera Osmorke. Razgovaralo se duže od šest sati. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je nakon sastanka za Federalnu televiziju izjavio da je sastanak bio konstruktivan te da se razgovaralo o svim otvorenim temama koje su imali.

“Smatram da smo nakon jednog kvalitetnog sastanka došli do određenih zaključaka koje ćemo u narednom periodu realizirati”, rekao je Nikšić.

Kaže kako su se nakon potpisivanja Sporazuma o načelima i principima konstruisanja vlasti i na federalnom i državnom nivou desile neke stvari koje su narušile ambijent nade i vjerovanja da će stranke potpisnice međusobno sarađivati u procesu koji je pred njima.

“Zbog toga smo se opredijeli da, iako imamo prilično završenu konstrukciju kadrova za Vijeće ministara BiH, obavimo još jedan krug konsultacija kao stranke Osmorke s potpisnicima sporazuma kako bismo pokušali doći do dogovora o popravljanju i vraćanju ambijenta saradnje i dogovaranja. Smatramo neke stvari koji se dogodile u međuvremenu nisu krenule u najboljem smjeru i da to treba na vrijeme da zaustavimo i da otvoreno o tome porazgovaramo”, kazao je Nikšić.

Podsjeća Nikšić kako danas na Vijeću naroda RS-a nije usvojen Zakon o državnoj te da su delegati u Klubu Bošnjaka pokrenuli pitanje ocjene ustavnosti tog akta. Poručuje kako će u vezi s tim voditi pravu utakmicu u institucijama Bosne i Hercegovine, te tražiti rješenje kroz njih kako bi, kako je istakao, počeli uspostavljati međusobno povjerenje i saradnju.

“Siguran sam, kad to krene na tim osnovama, da će i ponašanje naših partnera i naših supotpisnika sporazuma biti drugačije”, smatra lider SDP-a BiH.

Razgovaralo se i s liderima NES-a i SBiH i siguran je, kaže, da ostaju dio Osmorke.

“Na sastanku su vrlo otvoreno i oni, ali i svako od nas govorio o onome što ga opterećuje. Na kraju su vrlo precizno ostali opredijeljeni da budu dio Osmorke bez obzira na to hoće li učestvovati u Vijeću ministara BiH ili neće. Objektivno, puno je manje prostora za učešće u Vijeću ministara BiH nego što ima stranaka Osmorke i ambicija koje bi imale te stranke, ali ćemo se dogovarati o svemu, pa i o kadrovskim rješenjima”, poručio je Nikšić.

federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.