BiHNikšić ostaje na čelu SDP-a, izbori u stranci prolongirani

Nikšić ostaje na čelu SDP-a, izbori u stranci prolongirani

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić ostaje na toj dužnosti, a izbori u stranci će biti održani po završetku narednih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, odlučili su danas delegati na Kongresu SDP-a u Sarajevu.

Delegati danas nisu odlučivali na način da su glasali o predsjedniku, već odlukom o prolongiranju unutarstranačkih izbora do navedenog roka.

Ovakav razvoj događaja najavio je i sam Nikšić u izjavi novinarima danas uoči Kongresa: “Vrlo je vjerovatno da će delegati predložiti prolongiranje izbora u SDP-u do iza lokalnih izbora. Njihova procjena je da je u ovom trenutku važnije ono što smo preuzeli kao obaveze; da radimo na jačanju države, državnih institucija, izvršavanju svojih predizbornih obećanja, nego da narednih pola godine potrošimo na izbornu kampanju unutar SDP-a, lobiranje, stvaranje pretpostavki ko će biti predsjednik, da se bavimo sami sobom umjesto onim što je pred nama”.

Na Kongresu se nisu pojavili SDP-ov Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, kao ni i Irfan Čengić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda FBiH. U kabinetu člana Predsjedništva BiH Bećirovića nismo uspjeli saznati razloge nedolaska.

Na pitanje u vezi sa Čengićem, Nikšiću je kazao da je Čengić na poziciji generalnog sekretara SDP-a kadrovska greška u Nikšićevom mandatu, koju mu većina članstva nije oprostila te je upitao je li vrijedno da se spominje Čengić u odnosu na ostalih 600 delegata koji su bili na prisutni.

U međuvremenu se oglasio Čengić, koji je kazao kako je njegovo imenovanje na poziciju genrelanog sekretara također i njegova greška te da je neuspjeh da je predsjednik SDP-a posljednji zadnji put doboi podršku građana na izborima 2014. godine. Osvrnuo se i na Kongres, kazavši da je sazvan na nestatutaran način ta da on nije bio spreman kršiti Statut stranke.

SDP-ov Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH, izjavio je da ne treba sa dodatnom tačkom na Kongresu produžavati mandat predsjedniku – smatra da to nije dobro, ali i da se ne može zanemariti da su u procesu u kojem imaju jake udare opozicije i u trenutku kada su veliku odgovornost člana Predsjedništva, premijera FBiH, predsjednika FBiH i nekoliko vlada u kantonima.

„Unutar SDP-a moramo podići kriterij koga biramo ispred SDP i ko nas predstavlja“, dodao je Stojanović

Delegat na Kongresu Dragan Stevanović navodi kako misli da to treba ostati samo na predsjedniku, kao lideru, ali da organe treba debelo podmladiti ljudima koji nisu u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE