NaslovnicaBiHNikšić o dogo...

Nikšić o dogovoru Trojke sa HDZ-om: Niko ništa ne uslovljava

Kada su prvi predstavnici Osmorke napustili sastanak, u sjedištu SDP-a ostali su predsjednici sarajevske Trojke. Oni su, kako kažu, razgovarali još o pojedinim detaljima koje mora usaglasiti prije samog potpisivanja.

“Niko ništa ne uslovljava. Vrlo smo opredijeljeni i odgovorni da uradimo kvalitetan program koji će onda izvršna vlast provoditi”, istakao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Programsko djelovanje je sada stavljeno u ostatak BiH, što smo obećavali u predizbornoj kampanji. Sve stranke Trojke su to obećavale i sada radimo na tome. Partneri sa druge strane, stranke okupljene oko HDZ-a, žele programsku koaliciju”, naveo je predsjednik Naše stranke Edin Forto.

“Đavo je u detaljima. Nećemo da ulazimo u aranžmane u kojima nešto potpišemo pa slažemo. Zato malo više vremena trošimo na dogovor, ali taj dogovor na koji stavimo svoje parafe biće ono na šta će građani BiH biti ponosni”, kazao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Prije ovog sastanak predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se sastao sa liderima SDA Bakirom Izetbegovićem i DF-a Željkom Komšićem. Nakon sastanka je Semir Efendić rekao da ih je Nikšić uputio o čemu se razgovarali i da je tema tog sastanka bio izbor petog delegata kojeg treba imenovati NSRS, tačnije da li će dati podršku Pokretu za državu koju je ranije tražio Vojin Mijatović.

Željko Komšić, predsjednik DF-a, je danas nešto prije tog sastanka poslao saopćenje za medije u kojem je naveo da će DF podržati kandidate koje je predložio SDP za delegate iz reda srpskog naroda u državnom Domu naroda.

Mnogi pokušavaju ukazati na to da, ipak, uz svu podršku, ukoliko ne bude saradnje između Pokreta za državu i opozicije u RS-u, petog delegata dobit će SNSD što će biti njihov četvrti delegat i oni će tako imati kontrolni paket i opet mogućnost za blokadu.

Komšić je u saopćenju rekao da će SDP podržati i pri formiranju Vijeća ministara bez SNSD-a. Na to je uslijedio odgovor Željke Cvijanović, koja je rekla da svako ima pravo na svoje želje, ali da su u SNSD-u već počeli sa pregovorima sa HDZ-om.

“Možemo mi imati svakakve lične želje i ne znam kakve afinitete, ali ono što na kraju bude slagalica sigurno se neće pojedinačno pitati ni Željka Komšića ni mnoge druge pojedinačno koji misle da o tome mogu odlučivati. Mi smo pregovore počeli sa HDZ-om, imamo preko HDZ-a, a i sami kontakte i sa drugim političkim subjektima i očekujem da bi se u narednim mjesecima moglo doći do toga da imamo formirane institucije”, kazala je Cvijanović.

U zadnjoj smo trećini novembra, pregovori i dogovori još traju, no svi očekuju da će vlast biti formirana tokom decembra.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.