Nikšić: Nismo spremni žrtvovati Bh. blok, SDP neće koalirati niti s jednom nacionalnom strankomPredsjedništvo SDP-a BiH danas je u Sarajevu raspravljalo o mogućim postizbornim koalicijama i pripremama za sjednicu Glavnog odbora. Predsjednik stranke Nermin Nikšić nakon sastanka je kazao da SDP nije spreman žrtvovati Bh. blok i da sam ne ide u koaliciju niti s jednom nacionalnom strankom.Nikšić je kazao da je SDP najjača politička partija u Bh. bloku, ali da će se odluke donositi bez nametanja, isključivo konsenzusom, a u najboljem interesu države. Već druga sjednica Predsjeništva posvećena raspravi o budućnosti države.

“Donijeli smo niz zaključaka, a 29. januara će biti održan sastanak Bh. bloka na kojem ćemo donijeti konačnu odluku o tome da li ćemo koalirati s etnonacionalnim strankama ili ne. Nismo spremni žrtvovati Bh. blok ni zbog kakve koalicije jer je on budućnost političke scene u BiH. Vrlo nam je važno jedinstvo partije i Bh. bloka, ali to ne podrazumijeva da neko nameće odluke nego da se one donose konsenzusom. Oduka o tome da li zaustavljamo sve pregovre i ostajemo opozocija ili smo spremni da nastavimo razgovorte, bit će donesena 29. januara”, kazao je Nikšić. 

To znači, kako je istakao, da se do tada neće voditi nikakvi razgovori u Tuzlanskom kantonu. 

“Najjača smo partija u TK i imamo odgovornost. Pokušali smo napraviti vlast s Građanskim blokom, ali neće biti nikakvih razgovora do 29. januara. Nakon toga razgovori mogu biti nastavljeni. Ja ne odlučujem sam o koaliranju s nacionalnim strankama, o tome mora odlučiti Glavni odbor stranke, a nakon toga bi uslijedio i referendum članova. Ne možemo ljudima reći da smo pobijedili i da nas više nije briga, moramo pokazati građanima da želimo preuzeti odgovorost. Nije sve u tome jesmo li sa SDA ili nismo”, tvrdi Nikšić. 

Ponovio je da će biti časna opozicija ukoliko Bh. blok donose odluku da ne idu u vlast, a ukoliko pak bude donesena odluka da sa razgovara s nacionalnim strankama, tada će, istakao je Nikšić, ovaj blok, kao u najbrojniji u parlamentima, imati određene uslove.

Podsjećamo, sjednica Predsjedništva SDP-a održana je nakon što BH. blok nije uspio osigurati skupštinsku većinu u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te najava o mogućoj koaliciji SDP-SDA.

Predsjednik KO SDP Tuzla Enver Bijedić rekao je novinarima pred početak sjednice da bi bio presedan ako Glavni odbor SDP-a bude protiv eventualne koalicije sa SDA ili PDA.

Klix