Nikola Tesla je radio na konceptu svemirskog broda

3153

Leteći tanjir  nikad nije ugledalo svetlost dana samo zato što je naš veliki genije i naučnik Nikola Tesla bankrotirao početkom 20. vijeka. Tesla je pored svih svojih stotina projekata i izuma vezanih za struju, po nekim pričama radio i na konceptu svemirskog broda.

Taj svemirski brod odosno letjelica,kako je Nikola Tesla zamišljao, funkcionisao bi po principu elektromagnetnog polja piše, sajt theeventchronicle.com.
Nažalost patent ove letjelice zaplijenila je navodno američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA).

Trup Teslinog svemirskog broda bio bi pravljen od tanke i fleksibilne keramike koja je dobar električni izolator, nezapaljiva je i otporna je na ekstremno niske i visoke temperature. Također je dosta tvrda, a i elektromagnetni talasi lako mogu da prolaze kroz nju.
Tesla je također osmislio način za zaštitu letjelice od malih meteorita i kosmičkih zraka, kako bi posada u njoj bila sigurna. Pogon za svemirski brod vjerovatno bi bio fisioni ili fuzioni reaktor za dalja putovanja, dok bi se za neka kraća koristio oksihidrogen.

Zahvaljujući tehnologiji kojom bi Teslina letelica bila opremljena na dnevnom svjetlu ona bi djelovala kao da je okružena vatrom, a sve zbog magnetne distorzije svetla.
Nažalost, ova letjelica nikada nije ugledala svetlost dana. Tesla je bankrotirao početkom 20. vijeka, pa iako su teorija i eksperimenti sa ovom letelicom bili tačni, niko nije želio da ovaj projekat isfinansira do kraja.

Da li će u budućnosti se pojaviti neko sličan Tesli, odnosno neki genije koji će uspjeti da napravi ovu revolucionarnu letjelicu, ili sličan svemirski bord kao što je Tesla želio, ostaje nam da vidimo.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.