NaslovnicaLokalne TemeNikola Lero, ...

Nikola Lero, porijeklom iz Visokog, postao Mladi ambasador Mira UNESCO-a u BiH

Nikola Lero, čiji su korijeni iz Visokog i čiji otac je poznati visočki profesor Grujo Lero, postao je Mladi ambasador Mira UNESCO-a u Bosni i Hercegovini te kako sam ističe, srećan je zbog toga.

“UNESCO je u globalnoj inicijativi, započetoj u Indoneziji, Keniji i kod nas, imenovao mlade šampione mira u digitalnim prostorima prepoznavajući da ipak ima ljudi koji stoje iza svojih riječi, i koji onlajn prostore koriste za dobre stvari, dobre vrijednosti. I u Bosni i Hercegovini su vidjeli mene kao takvog. I drago mi. Drago mi je da ću imati priliku da pišem o miru koji nije neka pasivna apstraktna kategorija kako mnogi misle. Ne. To je nešto za šta se borimo i u onim najsitnijim, naizgled najneprimjetnijim fragmentima naših svakodnevnih života koje često zanemarujemo a koji čine ono što zovemo “stvarnim životom”.

Oni ovu titulu zovu Mladi Šampion za Mir. Ali ja sam odmah rekao da ja baš i nisam klasični šampion. Ja se nikad nisam takmičio ni sa kim (osim možda sa samim sobom). Sve što sam radio, radio sam radi svojih prijatelja, porodice, i zajednice.

Od Značke grada Bijeljina za razvoj obrazovanja koju sam dobio još u osnovnoj školi sa 13 godina, organizacije festivala humora i satire sa mojim starim Grujom Lerom već 15 godina u Bijeljini, davanja besplatne pravne pomoći onima koji je ne mogu priuštiti kad sam imao 25 i još uvijek bio pravnik. Preko priznanja BUKA magazina 2016. za moj blog, EU nagrade za najboljeg mladog novinara u BIH 2017., pa do mog istraživačkog rada o pitanjima emigracija iz BIH na univerzitetima u Njemačkoj i Norveškoj o kojima malo pričam, a koja su mnogo bitna. Sve do moje poezije i esejistike, te prve knjige i neočekivanog upada u književne vode sa mojim fantastičnim kolektivom Književna Zadruga.

Ima tu još svačega nečega. Ali nikad to nije bilo zbog nekog ega i nije vam ovo neko hvaljenje. Ovo je dvadeset godina mog života. Ovo je moj krik u više pravaca ne bi li nam bilo bar malo bolje u ovoj državi. A biće. Vjerujem. Mora”, poručio je Nikola Lero.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.