Nikola Lero: Imati svoj stav često je potez kamikaze

Nikola Lero je porijeklom Visočanin, sin Gruje Lere dugogodišnjeg profesora u MŠC “Janko Balorda”  i jednog od najboljih aforističara Evrope i organizatora Međunarodnog skupa aforističara.

Nikola Lero, dobitnik je nagrade “Mladi novinar” u okviru “Erazmus” projekta i ovo je priča o tome.

U okviru “Erazmus” projekta Evropske komisije “Borba protiv stigmatizacije kroz osnaživanje i promjenu stavova”, koji je proveden u osam evropskih zemalja, nagradu “Mladi novinar” za 2017. godinu sa područja BiH dobili su: Nikola Lero, Stefan Savčić, Aleksandar Ganilović i Nataša Ristić.
Cilj projekta bilo je suočavanje sa izazovima sa kojima se bori EU, pri čemu su mediji i rad mladih novinara prepoznati kao krucijalni za promjenu stavova.
Lero je dobitnik nagrade u kategoriji demokratske vrijednosti mladih u BiH, dok su novinari nagrađivani i u kategorijama migracija, integracija i radikalizacije u Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.
Lero navodi za Srnu da demokratske vrijednosti nisu perpetuum mobile, niti neki savršen sistem, već je to konstantan rad na popravljanju “pokvarenih šarafa društva”, od kojih su neki netolerancija i korupcija.
On smatra da mediji imaju odgovornost da “pojačaju volumen” boljih i perspektivnijih priča, kojih ima više nego što se može pretpostaviti.

“Iznijeti svoj stav i stati iza njega pomalo je potez kamikaze danas”, navodi Lero i citira Martina Lutera Kinga, koji je rekao: “Drugi ti ne mogu jahati na leđima, osim ukoliko su ona savijena”.

“Korisno je pisati o državnim i privatnim fakultetima, korupciji, mladim u poslijeratnom sistemu, mada su to tabu teme”, smatra Lero.
Na konstataciju Srne da BiH, sa funkcijama visokog predstavnika ili Savjeta za provođenje mira 25 godina nakon rata teško može biti demokratska zemlja, Lero citira pjesnika Rajka Petrova Noga: “Nije sve propalo kad propalo sve je”.
Nikola Lero smatra da danas postoji trend “pop-psihologije”, te da mladi razmišljaju pozitivno, ali ono što nedostaje jeste kritičko razmišljanje.

“U moru kopi-pejst portala meni su godine trebale da nađem platformu na kojoj ću pisati o ozbiljnim temama. Bez cenzure, kritički. Tu je taj iskorak novinarstva, koji kod nas još nisu prihvatili i zato ne dopiru do mladih”, ocjenjuje on.
Lero smatra da je “test demokratije zakucao na vrata Evrope sa izbjegličkom krizom posljednjih godina”.

“Razumljiv je bauk nacionalizma koji kruži Evropom, ali on je samo odgovor na strah od drugačijeg. Ljudska prava su nadnacionalna kategorija i u njihovom fokusu je čovjek. Prethodna izbjeglička kriza bila je ona naša, eks-Ju, gdje su milioni ljudi, takođe, tražili nove domove”, napominje on.
Lero objašnjava da je “Erazmus” program koji EU primjenjuje još od 1987. godine sa fokusom i na formalnom i na neformalnom obrazovanju.

Od 2014. godine novi program pod nazivom “Erazmus plus” objedinio je sve programe EU na polju obrazovanja i neformalnog obrazovanja, treninga, mladih i sporta.
Nikola Lero trenutno je urednik bloga Omladinskog magazina “Karike”, te saradnik/bloger portala “Buka” /buka.com/ i “Justicija” /iustitia.pravobl.org/.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.