NaslovnicaBiHNiko ne zna š...

Niko ne zna šta se događa: Interpol potjernicu za Orićem povukao u martu 2014. godine

Generalni sekretarijat Interpola (Interpolova centrala u Lyonu) je zbog uloženog prigovora i u skladu s Rezolucijom Generalne skupštine br. AG-2010-RES-10 iz svojih baza podataka izbrisao sve informacije registrirane na temelju međunarodnih potjernica koje su ranije raspisane za bh. državljanima – Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i Amirom Mehmedovićem, piše novinska agencija Patria.

Ova informacija je zvanično potvrđena u martu 2014. godine iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Generalni sekretarijat Interpola je od svih zemalja-članica Interpola zatražio da iz svojih nacionalnih baza podataka izbrišu sve informacije koje su registrirali na osnovu ovih potjernica, te podsjetio da se dalja saradnja u tim predmetima ne može odvijati kanalima Interpola, jer ne bi bila u skladu s pravilnicima i Statutom Interpola, iz čega proistječe da spomenute potjernice više ne postoje u Interpolovim bazama podataka.

Interpol Beograd je početkom februara, putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija dostavio svim članicama Interpola međunarodne potjernice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem radi njihovog hapšenja i ekstradicije.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.