Nikad robom: “Šta imaš protiv fesa na glavi slavnog turskog vojnika, Huseine-kapetane?”

2073

Koliko je samo sablji polomio i velikih bosanskih junaka, svoje braće, i saboraca izgubio još veći Husein-beg kapetan Gradaščević u svojoj pravednoj i ispravnoj borbi protiv turskog okupatora za nezavisnost, suverenitet, čast i dostojanstvo Bosne i Hercegovine…

Koliko nam samo smeta kada u zapadnom Mostaru i Banja Luci iskazuju više ljubavi i poštovanja prema Hrvatskoj i Srbiji, a u isto vrijeme iskazuju neshvatljivo podaništvo spram nečega što nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Baš kao u onom Kusturicinom filmu kad Malik kaže da im je draže rusko govno nego američka torta. I koliko samo u svoj toj svojoj političkoj nezrelosti, nepismenosti i sljepilu kao Bošnjaci, muslimani visočkog sreza ne vidimo da smo isti kao i oni u svom podaništvu i mazohističkoj potrebi da se ulizujemo i dodvoravamo “majci Turskoj”.

U istoj onoj mjeri u kojoj nam smeta ulizivački odnos Mostara i Banja Luke spram Zagreba i Beograda, sasvim je normalno da tim tamo ljudima isto tako smeta naš pušački odnos prema Istanbulu.

A gdje je u svemu tome Bosna i Hercegovina?

Što ima više Bosne i Hercegovine, sljedbenika Kulin-bana, Tvrtka I Kotromanića i Huseina kapetana Gradaščevića, sve je manje prostora za političko i svako drugo djelovanje tih bijednih mediokriteta na sve tri strane, od Une do Drine i od Save do mora.

Visočki mazohizam, ulizivanje i potreba za dodvoravanjem “majci Turskoj” izražena je do te mjere da se bratimljenje sa tamo nekim gradom u Turskoj stavljalo kao prva tačka Dnevnog reda jedne od Sjednica Općinskog vijeća Visoko, dok se budžet nalazio tek na šestoj tački tog istog Dnevnog reda.

Većina Visočana ne želi i neće da se identificira s ovim što je trenutno političko Visoko. Nije ovo put kojim oni žele da hode. I ovi koji primaju dobre i redovne plate od naših poreza i čine vlast još takve nisu ubijedili da su idejno i suštinski drugačiji od prethodnika koji nas učiniše tamnim vilajetom. Problem je samo što se glas te većine ne čuje i nema kvalitetne opozicije koja bi trebala da ga čuje, a kasnije i politički iskoristi.

Ko smo, šta smo, Erdoganovci, Kemalisti ili Gulenovci?

Pobratili smo se mi sa Altindagom, verifikovalo je Općinsko vijeće, bio je interesantan taj politički izlet u Tursku, nije to loše. Ali zar to nije nešto što smo već imali i od čega nikakvog hajra nismo vidjeli? Zar mi nismo već pobratimljeni sa turskom općinom Kartal? Išao je i bivši načelnik u Tursku, grlio se, ljubio s braćom Turcima, razmjenjivao poklone i smješkao se ispred fotoaparata i tv-kamera sa svojim pomoćnicima dok su članovi KUD-a Visoko igrali stara bošnjačka birvaktilska kola. Bratimili smo se mi i s Bjelovarom, ali osim simpatičnih izleta za Općinsku administraciju ne pamtimo da smo imali neko opće dobro i od te, nazovimo, hrvatske braće? U opciji Altindaga evo dobit će Visoko Kulturni centar u Prijekom. Vrijeme će pokazati koliko je to bilo pametno, mudro, i koliko je bilo potrebe za tim kada budući saziv Općinskog vijeća shvati da ne može finansirati ni grijanje jednog takvog objekta koji je projektovan da se grije na struju i u kojem ima cca. 140 klima uređaja. Pa Općina nije u stanju da redovno finansira grijanje Gradskog kina, a kamo li objekta deset puta većeg.

Međutim, šta je indikativno? Nova općinska administracija svu svoju kampanju na prethodnim izborima zasnivala je na priči o Turskoj i turskim investitorima, pričale su se velike priče i objavljivale slike sa Recep Tayyip Erdoğanom, nije se krila bliskost sa njegovom AK Partijom. A tu dolazimo i do velikog upitnika – Munibova SDA se bratimila s općinom Kartal, a to su sljedbenici i zvanični nasljednici “Kemalizma”, oni pripadaju Ataturkovoj partiji i najveći su protivnici AKP-a!? Zaigrali smo opasnu igru sa Turcima, sjedimo na dvije stolice, a od toga zna i glava da zaboli. Zapravo ova vlast u svom podaništvu sjedi i na tri stolice, jer u Visokom je izražen i prisutan veliki broj Gulenovaca bliskih organima vlasti. Velika je mržnja u Turskoj između Kemalista, AK Partije i Gulenovaca. Možda je to razlog što će Erdogan zaobići Visoko u svojoj najnovijoj posjeti BiH?

Još je i Erdal Trhulj davno rekao da Turci u BiH nose čak i svoj toalet-papir

Opće je poznato da Turci već godinama ozbiljno ulažu u Srbiju dok nas tapšu po ramenu. Sjećamo se i izjave  SDA ministra iz prošlog saziva državne vlasti Erdala Trhulja koju je iznio u neformalnom razgovoru, a to je isti onaj ministar koji je obećao da će Turci pomoći KTK Visoko. Citiramo njegovu izjavu:

“Pomalo sam sit priče o turskim ulaganjima u BiH koja se svake godine najavljuju, a rijetko ostvaruju. Oni najave ulaganje u BiH, a donesu svu svoju opremu kojom će raditi. Ne može se desiti da uzmu nešto naše, neku mašinu, opremu. Pogledajte ovu njihovu firmu “Cengiz Insaat”. Oni sve živo uvoze iz Turske, od hrane pa nadalje. Čak nose i toalet-papir u BiH – rekao je Trhulj.

Suština odnosa BiH i Turske opisana je u dijalogu Gradaščevića i okupatora

Od vremena Ajaz Bega koji je utemeljio današnje Visoko 1463. godine, počevši graditi džamiju na Šadrvanu pa do danas, Turci su prije 500 godina bili isto što i prije 20 godina vojska susjednih država Hrvatske i Srbije, a to je ništa drugo do okupatori bez obzira što se dio bošnjačkog – muslimanskog naroda identificira s njima u istoj mjeri u kojoj se dio katoličkog i pravoslanog stanovništva identificira sa Hrvatskom i Srbijom. Na kraju krajeva, gledano historijski ti isti Turci su nas 1878. godine prodali i to jako jeftino na Berlinskom kongresu, dok su drugačije aršine imali prema Srbiji i njenom državnom jačanju.

Bili bi sretni da vizija visočkih turkofila pobjedi naš pesimizam. Međutim, teško je to očekivati, suština odnosa Bosne i Turske najbolje i najljepše je opisana u dijalogu velikog Huseina kapetana Gradaščevića sa okupatorom:

Digao si se protiv carskog dvora Husein-kapetane!?

Jesam beglerbeže, jer ste zulum činili po Bosni! – odgovara Husein-kapetan.

A i fes ti smeta, šta imaš protiv fesa na glavi slavnog turskog vojnika, Huseine-kapetane?

Nemam ništa, ako je na njegovoj glavi, ali ako ga u Bosni na silu stavljate na našu bošnjacku, imam, beglerbeže!

Šta bošnjačku, i u Bosni ! Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine, gineš za državu koja nikad nije ni postajala, niti će.

Ima Bosne beglerbeže i Bošnjaka u njoj, bili su prije Vas i ako Bog da, biće i poslije Vas!!!

Komentari

komentara