Nikad nismo imali manje studenata i učenika u BiH!

PORAŽAVAJUĆI REKORD Nikad nismo imali manje studenata i učenika u BiH!

Ostajemo bez djece

Najnoviji podaci o broju upisanih studenata i učenika u školskoj 2020/21 godini na nivou Bosne i Hercegovine, pokazuju nastavak negativnih trendova.

U odnosu na 2019/20 godinu broj upisanih učenika u osnovnim školama smanjen je za 5.902,  u srednjim školama smanjen je za 2.262, a studenata na fakultetetima za 4.314.

Ako se posmatraju kretanja u odnosu na na školsku 2010/11 godinu onda imamo 61.369 učenika manje u osnovnim školama, čak 38.884 učenika manje u srednjim školama i  34.310 studenata manje na fakultetima.

Ove podatke Agencije za statistiku BiH, slikovito je objavio u vidu grafike, makroekonomista Faruk Hadžić.

“Desetak godina je brzo prošlo. Apelujem po ko zna koji put na izabrane dužnosnike da shvate da je demografsko nestajanje problem br. 1 u ovoj državi i da svi zajedno doprinesemo da se ovi negativni trendovi uspore, a na kraju zaustave, kako ne bi gledali slične pokazatelje i narednih godina”, poručio je Hadžić.

Već decenijama ovdje se rađa sve manje djece, odlaze mladi, odlaze stari, odlaze cijele porodice. Odlaze iz države koja miluje samo svoje političare i njihovu rodbinu, i gdje se za one koji su se odlučili proširiti porodicu i imaju troje i više djece izdvaja  cijelih 140 maraka. Ako se ovako nastavi prognoze nisu nimalo sjajne- za 50 godina ovo će biti zemlja starih ljudi, a za sto, dvjesta ili petsto godina zemlja stranaca.

Buka