BiHNi kiša nije spriječila hadžije iz Visokog da u Blagaju potraže duhovni...

Ni kiša nije spriječila hadžije iz Visokog da u Blagaju potraže duhovni mir i zadovoljstvo

Centralni program najstarije vjersko-kulturne manifestacije u Hercegovini „Dani mevluda i zikra“ u Blagaju je okupila desetine hiljada vjernika iz cijele BiH i susjednih zemalja. Riječ je o manifestaciji sa dugom tradicijom, koja se održava u blagajskoj tekiji a koja svojim izgledom i okolinom privlači brojne turiste iz cijelog svijeta. Ni kiša koja je padala, a zbog koje su poplavili pojedini objekti u ovom mjestu nije spriječila mnogobrojne vjernike da na ovom mjestu potraže duhovni smiraj i zadovoljstvo.

Iako ima devedeset godina Šero Čavkić iz Živinica stigao je u na tradicionalni mevlud na blagajskom dovištu. Kiša, dug put a ni godine nisu mu prepreka da dođe “na mjesto smiraja, sreće i zadovoljstva”.

“Meni je ovo peti ili šesti put da dolazim i dok god sam živ dolazit ću. Vi znate koliko ima od autobusa do tekije pješice doći, šta je to za mene, ništa. Dok god ja mogu svojim nogama hodati ja ću ići”, kaže Šero.

I hadžije iz Visokog – bračni par Kadić ovdje dovodi isključivo ljubav prema Bogu, ali i želja za duhovnom obnovom.

“Mi bi došli i pješice, nije problem. Ko ima umet na našu lijepu vjeru, iman i Islam on će dati sve od sebe da dođe”, kaže Sabahudin Kadić, Visoko.

“Ovdje je poseban osjećaj, ovo je nešto baš izuzetno i radi vode i Bune i radi šehida. Poseban je osjećaj”, kaže Hidajeta Kadić.

Mevlud, zikr, dova i molitva u jedinstvenom ambijentu blagajske tekije koju su početkom 15. stoljeća sagradili derviši glavni su razlog njihovog dolaska. Značajan je ovo spomenik kulture u kojem posebnim ritualima derviši i danas obavljaju zikr.

Tradicija dovišta, zajedničkih molitvi na blagajskoj tekiji starija je od dolaska Osmanlija na ove prostore. Održavala se sve do 1925., iste godine umro je i njen posljednji šejh.

Tradicija je obnovljena 1975. godine, i od tada do danas okuplja desetine hiljada vjernika.

“Ova mjesta nas vraćaju samima sebi, vraćaju nas iskonskim nepotrošivim vrijednostima koje se nikada potrošiti ne mogu. Na ovom mjestu iznova čitamo lekcije koje trebamo ponavljati”, kazao je Salem Dedović, mostarski muftija.

Mjesto je ovo koje zbog svoje mistike i prirodne ljepote privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta. Priroda, mir, čistoća Bune razlozi su zbog kojih se ovdje uvijek iznova vraćaju.

“Prvi put sam ovdje, nisam znao za ovu manifestaciju, ali toliko je lijepa, priroda, voda, tekija, tako da ću vjerovatno opet doći”, kaže turista iz Omana.

Zbog velikog broja vjernika ovaj događaj dobra je prilika za turističke radnike, ugostitelje i prodavače iz cijele BiH. No kiša koja danima pada nekima od njih pokvarila je planove, jer zbog povećanog vodostaja Bune, ugostiteljski objekti uz samu tekiju su poplavili.

“Narod hoda, ali nema gdje sjesti. Jedino da ih pustim u vodu, nema šta drugo”, kaže jedan ugostiteljski radnik.

No za vjernike to nije predstavljalo problem. Dolaskom na tekiju sve brige kažu nestaju, a duša se ispuni mirom i blagostanjem.

“Ovo je moj životni put do kraja, dok sam u snazi da dolazim, jer moja duša je zadovoljna dok sam ovdje, nahranim svoju dušu i svako ko dođe ide prema Allahovom putu”, kazala je Mirsada Bandić, Sarajevo

S ovog mjesta kažu odlaze ispunjenog srca i duše, zbog čega svake godine s nestrpljenjem čekaju novo okupljanje na Vrelu Bune koje je stoljećima mjesto duhovnosti i duhovne okrepe.

Visoko.co.ba / N1


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE