“Nezaposlenost u BiH na historijskom minimumu”

“Problem nezaposlenosti ne mogu rješavati samo viši nivoi vlasti, već je neophodno uspostaviti saradnju između javnih službi za zapošljavanje i lokalnih zajednica te uključiti poslodavce i obrazovne institucije”

“U Bosni i Hercegovini trenutno je nezaposleno 435.260 osoba i to je historijski minimum”, rekao je danas Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Bandić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, u okviru sedmog Foruma službi zapošljavanja „Zaposlimo zajedno“, u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), rekao da taj skup predstavlja platformu i konstruktivni dijalog šireg kruga aktera s ciljem unapređenja rada javnih službi za zapošljavanje u državi.

“Problem nezaposlenosti ne mogu rješavati samo viši nivoi vlasti, već je neophodno uspostaviti saradnju između javnih službi za zapošljavanje i lokalnih zajednica te uključiti poslodavce i obrazovne institucije”, naglasio je Bandić.

Općine, kako je dodao, imaju važnu ulogu, jer će identificirati probleme, mogućnosti i potrebe lokalnog tržišta rada, a što je jedan od preduslova za kreiranje novih i definisanje boljih aktivnih mjera za zapošljavanje.

Zaključci, koji će, kaže, biti usvojeni na forumu, trebalo bi da budu smjernica za kreiranje potpunih, novih mjera zapošljavanja u BiH.

BiH se susreće i s odlaskom radne snage, a Bandić je potvrdio da je, po njihovim zvaničnim podacima, lani više od 16.090 osoba iz BiH zasnovalo radni odnos na slovenskom tržišti rada, a oko 1.000 na njemačkom.

(SB/Fena)