BiHNezakonita smjena direktora škola prekretnica na političkoj sceni TK-a?

Nezakonita smjena direktora škola prekretnica na političkoj sceni TK-a?

Politika u obrazovanju, obrazovanje pod upitnikom. Tako najbolje možemo opisati stanje koje je zahvatilo osnovne i srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Smjena 121 direktora škola je, prema presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nezakonita. Osamdeset direktora će svoja prava tražiti sudskim putem, aktuelna vlada traži sankcije za odgovorne, a nastale štete će na teret građanima. Pitali smo ima li rješenja ili je Tuzlanski kanton u začaranom krugu nezakonitih radnji?

Admir Modrić je s pozicije direktora Osnovne škole Banovići smijenjen samo godinu nakon što je prošao na konkursnoj proceduri i preuzeo četvorogodišnji mandat. Smjena se, kako kaže, dogodila preko noći, a po naredbi tadašnjeg resornog ministarstva i Vlade TK-a koju su predvodili SDP i PDA. Kaže da za svojih 20 godina rada u prosvjeti nije zapamtio ovakav čin.

„Apsurd nad apsurdima, presedan koji se nije desio nikad ni u jednoj državi, ni u jednom kantonu, osim u TK-u, a zna se i zašto. Cilj je pokazivanje sile, snage i moći“, kaže on.

Ali pokazivanje sile, snage i moći na takav način je nezakonito, što je potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Direktori su smijenjeni mimo redovne zakonske procedure te aktuelna vlada ubrzo mora izvršiti nove izmjene i dopune spornih zakona da bi greška bila ispravljena. No, ispravljanje jedne greške bi lako moglo dovesti do druge.

„Imamo problem da će sada ljudi, ukoliko se vrate na pozicije, a vjerujem da hoće, ovi koji su danas na pozicijama će opet biti oštećeni, pa ćemo imati ponovo novi krug čitavog niza nezakonitosti koji će se dešavati iz godine u godinu“, istakao je advokat Damir Alić.

Upravo zbog toga nadležni još ne poduzimaju ništa da bi proveli odluku Ustavnog suda u djelo. Ova tema bi do kraja mjeseca mogla pronaći svoje mjesto u skupštinskim klupama, ali se za rješenje mora dobro promisliti.

„Bojim se da se nastoji izvršiti pritisak kako bi ova skupštinska većina napravila sličnu grešku, ali to se ne smije uraditi“, kaže Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK-a (SDA).

U međuvremenu, bitno je da nadležne institucije utvrde ko je odgovaran da se ovakve nezakonite radnje ne bi ponavljale. Politička previranja pod velom koji nosi naziv ‘podobni, a ne sposobni’ odigrala su se na štetu prosvjetnih radnika i u konačnici građana Tuzlanskog kantona.

„Ova presuda je važna i bit će važna samo ukoliko tužilaštvo bude izvršilo pažljivu analizu odgovornosti pojedinaca. Samo na taj način će se moći disciplinirati političke strukture da ne čine ovakve stvari“, naglašava advokat Alić.

„Moramo znati da je u skladu s članom 33. Ustava TK-a premijer bio nadležan i imao pravo, mogućnost i trebao da uradi, da pokrene ispitivanje ustavnosti ovog akta jer mu je to zadatak. Zašto to nije uradio – ne znam. Iza toga su milionske odštete. Te milionske odštete će neko platiti, stradat će budžet TK-a“, navodi Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a (SDBiH).

Presuda bi bila važna ako bi se odgovorni opekli o sopstvena djela, a sadašnja i buduća vlast učila na njihovim greškama. Sistem će prodisati kada politika izađe iz obrazovnog sistema, smatraju oštećeni.

„Apsolutno sam za depolitizaciju, najbolje bi bilo da kolege nastavnici, roditelji biraju direktore škole. Ovo što se nama desilo, to je gaženje ponosa i dostojanstva“, ocjenjuje Modrić.

Pomak je u tome što od 121 smijenjenog direktora njih 80 nije zatvorilo oči pred učinjenom nepravdom. Nadaju se da ni nadležne institucije neće skrenuti pogled te da će ovaj slučaj biti prekretnica na političkoj sceni Tuzlanskog kantona.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE