Nezadovoljstvo centralističkim upravljanjem gradske administracije u Javnim institucijama Grada Visokog

Nezadovoljstvo centralističkim upravljanjem gradske administracije u Javnim institucijama Grada Visokog

Po objavljivanju u službenom listu Federacije BiH stanja nesreće u Federaciji kao entitetu je nastupilo specifično pravno stanje. Stanje nesreće podrazumijeva različito računanje rokova, naplate taksi, određivanje prioriteta, stavljanje na raspolaganje materijalnih i drugih dobara kriznom štabu i sl.
Jedna od mjera donesenom naredbom Kriznog štaba FBiH je i zabrana rada obdaništa pa tako i Javne ustanove „Obdanište“ Visoko kao i privatnih obdaništa koji vrše djelatnost na području općine Visoko. U postupku popuštanja mjera Kriznog štaba FBiH je ukinuta naredba o zabrani rada obdaništa, te su od sredine mjeseca maja otvorena vrata određenom broju djece, pod restriktivnim mjerama (nošenje zaštitnim maski zaposlenih, mjerenje temperature djece i sl. ). Svakako, ove mjere ograničenja predstavljaju stres uposlenicima obdaništa kao i samoj djeci.
Ove gore pobrojane naredbe su donesene od strane Federalnog Kriznog štaba te na njih gradska administracija, Krizni štab Grada Visokog, te menadžment JU „Obdanište“ Visoko nisu utjecale, niti mogle utjecati.
Sporno oko primjene ovih mjera je način izbora djece koja će biti primljena u Obdanište u ovom periodu. U tom smislu su doneseni kriteriji oko prijema djece. Prioriteti su djeca kojima su oba roditelja zaposlena, ali sigurno da se ne mogu isto vrednovati poslovi roditelja i njihov značaj s obzirom na proglašeno stanje nesreće. Prioritet moraju biti, a nisu, uposlenici zdravstvenih i policijskih struktura. Takođe postoje značajna odstupanja od kriterija u prijemu djece određenih roditelja gdje je menadžment JU prisiljen postupati po direktivama Osnivača, što stvara opravdano nezadovoljstvo. Posebno je zabrinjavajuća činjenica u kakvim uslovima i prostorijama su smještena djece.
U JU „Obdanište“ Visoko nakon polaganja kamena temeljca za gradnju obdaništa u Prijekom, Osnivač (grad Visoko) nije izdvojio značajnija novčana sredstva. A posebno nije, kao općina Kakanj, subvencionirao troškove boravka djece. Dolaskom novog Upravnog i Nadzornog odbora povećane su cijene boravišta u Obdaništu kao i troškovi tzv. čuvanja mjesta djeteta koje je odsutno. Minimalna su odbijanja za djecu koja ne dolaze zbog bolesti ili godišnjih odmora roditelja.
Ovakve diletantske odluke Upravnog odbora, kojeg postavlja većina u Gradskom vijeću, su svakako atak na osiromašene budžete građana Visokog, ali posebno zabrinjavajuće što ta povećanja nisu ni na koji način utjecala na poboljšanje standarda vrijednih odgajateljica koje u vrijeme pandemije primaju minimalne plate od 405,00 KM. U istom periodu te plate nisu smanjene Gradskoj administraciji, Centru za socijalni rad (i ne trebaju biti) iako i te službe nisu bile stalno radno aktivne. Postavlja se pitanje zbog čega gradska administracija na ovakav način tretira JU od posebnog značaja. Zašto svojim pristupom ubacuje sjeme razdora između samih roditelja djece koja su upisana u Obdanište na one koji su dobri sa šefovima kabineta i onih kojima je ispod časti bilo kakav elitizam i intervencije, te dovode menadžment institucije u krajnju marginalizaciju i očaj?
Posebno je zabrinjavajuća nezakonita odluka o naplati rezervacija za djecu čiji roditelji su odbijeni da dovode djecu u periodu smanjenog obima rada Obdaništa.
Što je mnogo, mnogo je!

Jedan roditelj