NaslovnicaBiHNezadovoljni ...

Nezadovoljni i kupci i prodavci – pijace poluprazne, kupuje se na komad

Cijene životnih namirnica stalno rastu. S druge strane, kupovna moć opada. Većina trgovaca i kupaca na sarajevskim pijacama iskazuje veliko nezadovoljstvo trenutnim stanjem. Građani kupuju skromnije nego ikada.

I građani i trgovci smatraju da pritisak koji stvara inflacija postaje neizdrživ. Jutarnje gužve na pijacama, kojima smo svjedočili prethodnih godina, prizori su koji se rijetko viđaju. Kupuje se, uglavnom, ono osnovno.

Za većinu trgovaca rad na pijaci postaje neisplativ. Troškovi nabavke robe često su veći od dnevne zarade. Pojedini trgovci zato razmišljaju da se prestanu baviti ovim poslom.

Podsjećamo, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, cijene su porasle 19% u odnosu na isti period prošle godine. Finansijska situacija i standard građana nije upitan samo u našoj državi. Prema istraživanjima Eurostata, najteže je u Bugarskoj. Skoro 39,8 posto ispitanika prilično teško preživljava. Više od 20% građana Slovačke, Italije i Francuske živi lošije nego u prethodna tri mjeseca. Standard je bolji u Austriji, 4,4% ispitanika živi kvalitetnije. A bez većih problema i 40,5% Finaca pokriva osnovne životne troškove. Međutim, za razliku od zemalja EU-a, u BiH povećanje cijena trenutno ne prati i redovno povećanje primanja građana.

Uprkos trenutnoj situaciji, mnogi ekonomski analitičari su optimistični. U narednom periodu očekuju da će rastu cijena doći kraj, a inflaciji pad. Tome se nadaju građani, ali posebno trgovci, jer će im to omogućiti stabilniju egzistenciju i bolji profit.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.