SportNogometNeymar izbjegao kaznu od tri milijuna dolara

Neymar izbjegao kaznu od tri milijuna dolara

Brazilski sud ukinuo je kaznu od oko tri miliona dolara izrečenu fudbalskoj zvijezdi Neymaru jer je bez dozvole napravio vještačko jezero na svom imanju 130 kilometara od Rija.

Presudu, u koju je France presse imao uvid, u ponedjeljak je donijela sutkinja Adriana Ramos de Melo koja je citirala izvještaj državne agencije za zaštitu životne sredine INEA u kojoj se navodi da projekat ipak ne zahtijeva nikakvu ekološku dozvolu.

“Pošto su tražene kazne iznosile milione dolara, nastavak zahtjeva za njihovo plaćanje nanijeće znatnu, nesrazmjernu, pa čak i nezakonitu štetu Neymaru”, navela je sutkinja.

Vijeće grada Mangaratibea je brazilskom fudbaleru naložilo da plati četiri novčane kazne, ukupno 16 miliona brazilskih reala (3,3 miliona dolara) za nanošenje štete životnoj sredini izgradnjom vještačkog jezera u igračevoj vili.

Među zabilježenim “desetinama prekršaja”, vlasti su navele “neovlašteno izvođenje radova koji podležu kontroli životne sredine, neovlašteno zahvatanje i preusmjeravanje rijeke i neovlašteno uklanjanje zemljišta i vegetacije”.

Sutkinja je, međutim, stala na stranu nalaza INEA, navodeći da je inspekcija potvrdila da za takve aktivnosti nije potrebna ekolikoška dozvola.

Brazilski fudbaler je 2016. godine kupio vilu u turističkoj oblasti Mangaratibi, na placu od jednog hektara i ima mjesto za slijetanje helikoptera, “spa” i salu za vježbanje.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE