ZanimljivostiNew York u Italiju vratio ukradene umjetnine vrijedne 19 miliona dolara

New York u Italiju vratio ukradene umjetnine vrijedne 19 miliona dolara

Okružno tužiteljstvo New Yorka vratilo je u Italiju ukradene umjetnine vrijedne 19 miliona dolara. Vraćeno je ukupno 58 predmeta, uključujući i mramorne glavu kipa grčke božice Atene star oko 2.200 godina i vrijedan 3 miliona dolara.

Osuđeni pljačkaši prodali su ukradene predmete muzejima i privatnim trgovcima. To je najnoviji pokušaj grada da vrati opljačkanu robu u zemlju porijekla, samo u 2022. godini do sada su vraćeni predmeti vrijedni 66 miliona dolara

Šef odjela tužilaštva za trgovinu antikvitetima obećao je da će biti “mnogo više zapljena i mnogo više repatrijacija”. Državna sigurnost bila je dio istrage o zapljeni i vraćanju tih predmeta u Italiju, a 21 od njih se nalazio u Metropolitan Museum of Art.

Iako komadi imaju ogromnu novčanu vrijednost, komandant talijanske policije opisao ih je kao “neprocjenjive”.

General Roberto Riccardi rekao je da se osjeća posebno sretnim znajući da će se ti predmeti vratiti zajednicama koje će znati “odakle dolazimo, o našoj historiji, o našem identitetu”.

Istražitelji su godinama radili kako bi ušli u trag krijumčarima umjetninama i locirali predmete kako bi bili vraćeni u zemlju iz koje su ukradeni.

Giacomo Medici i Giovanni Franco Becchina među osuđenim su pljačkašima koji su koristili mrežu širom Italije kako bi ukrali komade s nečuvanih mjesta, prema izvještaju iz tužilaštva.

Skupina koju je organizovao Medici ukrala je mramornu glavu Atene sa izložbe još 1996. godine iz hrama u centralnoj Italiji.

Pasquale Camera je bio jedan od regionalnih mafijaških šefova koji su još od 1960-ih organizovali pljačke vrijednih umjetnina iz muzeja i crkvi.

Rečeno je da su ti predmeti na kraju uvezeni u SAD gdje su prodani američkom milijarderu Michaelu Steinhardtu, kojemu je sada zabranjeno kupovati antikvitete nakon što je dokazano da su predmeti koje je posjedovao opljačkani i ilegalno prokrijumčareni.

Steinhardt je 2021. godine predao je blago vrijedno 70 miliona dolara kao dio sporazuma sa tužilaštvom te se neće suočiti s kaznenim optužbama, prenosi BBC.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE