NaslovnicaSvijetNew Delhi kup...

New Delhi kupuje velike količine uglja od Moskve

U proteklih nekoliko sedmica povećane su količine uglja koje Indija kupuje od Rusije, uprkos sankcijama uvedenim Moskvi, izjavili su danas izvori.

Rusija je u aprilu upozorila EU da će sankcije na ugalj samo naškoditi članicama EU, jer će taj energent biti preusmjeren na druga tržišta.

Indija nije osudila rusku vojnu agresiju u Ukrajini, ali je zatražila prekid nasilja.

Prema podacima indijskih vlasti u koje je uvid imala agencija Reuters, kupovina uglja i sličnih proizvoda ušestostručena je u odnosu na isti period prošle godine.

Indijske rafinerije su na sličan način došle do jeftinije ruske nafte koju izbjegavaju zapadne države.

Vrijednost trgovine naftom između Indije i Rusije u proteklih 20 dana povećana je 30 puta i dostigla je 2,2 milijardi dolara.

“Ruski trgovci su liberalniji sa rutama plaćanja i prihvataju isplate u indijskim rupijima i dirhama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Popusti su takođe povoljni i nastaviće se trend kupovine veće količine uglja iz Rusije”, rekao je izvor.

EU je zabranila sklapanje novih ugovora o dostavi uglja i članice do sredine avgusta moraju da prekinu postojeće dogovore sa Moskvom.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.