Nevrijeme u BiH: Poplave u Fojnici, kod Visokog, aktivirana klizišta u Konjicu

Kiša koja je padala proteklu noć izazvala je poplave u blizini Fojnice. Tačnije nabujala rijeka stvara probleme stanovnicima mjesnih zajednica Gojevići, Bakovići i Dusina.

Putna komunikacija prema selu Dusina je zatvorena a voda je ušla u naselje za socijalno ugrožene osobe u Gojevićima, piše Novum.ba. 

Na terenu se trenutno nalazi civilna zaštita, vatrogasci, načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura te predsjednici ugroženih jesnih zajednica.

„Sva raspoloživa mehanizacija je trenutno na terenu i pokušavamo uraditi sve što je u našoj moći kako bi spriječili dalje štete „ rekao je za Novum.baHazim Salčinović, predsjednik MZ Dusina.

Situacija na terenu je i dalje je alarmantna jer voda nosi sve pred sobom a dodatni problem predsavlja i činjenica da kiša ne prestaje padati.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Visoko – Kakanj u mjestu Muhašinovići, alternativni pravci su u funkciji.

Zbog izlijevanja rijeke Kreševke otežano se saobraća i na putnim pravcima Kiseljak – Kreševo i Kreševo – Lepenica.

I konjički otok Tuščica je u istoimenom naselju, noseći zemlju zatrpao je mjesni put, aktivirao klizišta i na nekoliko objekata pričinio veću materijalnu štetu.

 Radiosarajevo