NaslovnicaBiHPrivredaNeuspješna bo...

Neuspješna borba sindikata: Konzum radnike u RS-u plaća više nego u FBiH

U ovoj firmi su kao objašnjenje naveli nepovoljnu ekonomsku situaciju, iako prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja 49,6 posto ukupne neto čiste dobiti u FBiH su ostvarile firme iz područja trgovine odnosno 308 miliona KM.

Pregovori sa sindikatima

Konzum u Bosni i Hercegovini svake godine sa reprezentativim sindikatima ispregovara i potpiše kolektivni ugovor. Posljednjih sedam godine ugovor je u ime radnika potpisivao Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH). U 2015. su se u taj proces uključili i Samostalni sindikat PPDIVUT BiH te Sindikat trgovine ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS-a. Pregovori tri sindikata sa vodstvom Konzuma u BiH su zapeli po pitanju iznosa regresa i naknade za topli obrok čije je izmjene tražio STBiH.

Konzum radnicima u RS-u, kaže za Faktor predsjednica STBiH-a Mersiha Beširević, isplaćuje topli obrok po danu u iznosu od 7 KM a radnicima u FBiH 6,5 KM. Regres u RS-u je 360 KM, a u FBiH 300 KM, navode iz ovog sindikata te dodaju da su bili spremni prihvatiti i manji regres za radnike u FbiH, ali nisu željeli prihvatiti manje naknade za topli obrok. Kažu i da je zakonska minimalna plaća u RS-u manja nego u FBiH, ali da je Konzum izjednačio iznose plaća za radnike iz oba entiteta.

Zbog njihovih stavova Konzum je kolektivni ugovor potpisao sa druga dva sindikata i time iz postupka kolektivnog ugovora isključio najveći sindikat u koji je učlanjeno 1450 Konzumovih radnika. Uprkos tome, potpisani kolektivni ugovor je validan s obzirom na to da i druga dva sindikata imaju potvrdu o reprezentativnosti.

– Najveći apsurd u svemu tome je da radnici nisu u jednakom položaju. Npr. radnik s Pala ponekad dođe na ispomoć u Sarajevo i radi zajedno sa lokalnim radnicima, ali on je više plaćen iako obavljaju iste poslove – kaže Beširević.

U e-mailu koji je direktorica ljudskih resursa Katarina Švarc-Beširević poslala Mersihi Beširević se navodi da povećanje toplog obroka Konzum nije u mogućnosti prihvatiti jer privreda u kojoj posluju ne može podnijeti pritisak troškova, cijena i ostalih uvjeta rada.

Beširević smatra da Konzumu treba bilo kakav kolektivni ugovor da bi nastavili dobijati kredite od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Iz Konzuma su za Faktor odbili komentirati ove navode. Kažu da generalni direktor David Dolinar i Katarina Švarc-Beširević zbog ranije preuzetih obaveza nisu u mogućnosti odgovoriti na naša pitanja.

Dekan i sindikalac

Predsjednik PPDIVUT-a Mehmed Avdagić, koji je pored sindikalne borbe uplovio i u vode privatnog obrazovanja i postao rektor Internacionalnog univerziteta u Goraždu, je stavio svoj potpis na kolektivni ugovor koji drugi sindikat vidi kao diskriminirajući po radnike iz FBiH. On neslaganje sindikata STBiH-a u izjavi za Faktor objašnjava kao pokušaj da privuku veći broj radnika na svoju stranu, jer i među sindikatima postoji svojevrsna konkurencija. Brani Konzum i stavove ove firme.

– Ivica Todorić je socijalno osjetljiv čovjek. On je najosjetljiviji socijalni partner. Osim toga, mi imamo bolju saradnju sa sindikatom iz RS-a koji je otvoren za kompromisna rješenja – objašnjava Agović.

Tvrdi da je u njegov sindikat učlanjeno 1100 radnika iz Konzuma, dok iz STBiH-a tvrde da u PPDIVUT-u ima tek 700 radnika bivšeg Merkatora koji se spojio sa Konzumom.

Razjedinjeni sindikati

Činjenica da u Konzumu postoji sindikat i da se potpisuje kolektivni ugovor je pozitivan primjer. Ali nejedinstveni sindikati teško mogu zaštititi prava radnika. Čak i nakon potpisanog kolektivnog ugovora, radnici u RS-u su i dalje bolje plaćeni nego kolege iz FBiH. Iz Konzuma nema najava da će se šta mijenjati u dogledno vrijeme, barem dok je ova praksa u skladu sa zakonom, što je sve do sada i bio slučaj. Samo će ujednačavanje zakona o radu između dva entiteta te iznosa minimalnih plaća, toplih obroka i regresa pomoći radnicima.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.