“Nerzz Bešlagić”: Bosanke i Hercegovke najčešće biraju bundu od nerca

Muhamed Bešlagić iz Kompanije “Nerzz Bešlagić”: Bosanke i Hercegovke najčešće biraju bundu od nerca

Prateći svjetske trendove, kada je riječ o luksuznoj odjeći, naš sagovornik ističe da su ove jeseni i zime najaktuelnije upravo bunde od nerca srednje dužine, sa kapuljačom ili izraženom kragnom, najčešće u crnoj ili smeđoj boji

 

Izvor: coolstyle.ba

 

Oni su sinonim za luksuz, glamur i eleganciju! Vodeći brand u našoj zemlji, a po kvaliteti u izradi odjevnih predmeta, prepoznatljivi su i u regionu.

Sve je počelo davne 1984. godine u jednoj maloj zanatskoj radnji u Visokom, koju je osnovao Emir Bešlagić, učeći zanat izrade odjevnih predmeta od kože i krzna od oca Ejuba.

Danas je Kompanija “Nerzz Bešlagić” prepoznatljivi brand koji u BiH ima 12 poslovnica – Sarajevu, Visokom, Zenici, Tuzli, Mostaru, Cazinu, Banjoj Luci, Bijeljini, Prijedoru i 60 uposlenih radnika – od modnih dizajnera, preko vrsnih krojača, do šivača.

U Menagmentu ove kompanije ističu kako svoje uposlenike ne vole zvati radnicima. To su kažu, njihovi saradnici u poslu koji se svakim danom trude da Kompanija ide naprijed i širi poslovne uspjehe.

Jakne su najbolje od janjeće kože

U nedavno otvorenoj i lijepo uređenoj radnji u BBI Centru u Sarajevu razgovaramo sa sinom vlasnika Kompanije – Muhamedom Bešlagićem, mladim i školovanim menagerom koji je od malih nogu učio sve tajne porodičnog biznisa od djeda i oca, a koje će, kako nam reče na početku razgovora, sa modernim načinom poslovanja, kojeg je stekao školujući se, primijeniti u daljem u razvoju Kompanije.

– Mi smo jedna od rijetkih Kompanija koja se bavi i proizvodnjom i prodajom onoga što napravimo. To jeste teži oblik poslovanja, ali on se u nekom krajnjem slučaju pokazuje kao najbolji. U Bugojnu imamo vlastitu kožaru za proizvodnju kože, koju onda koristimo za izradu odjevnih predmeta. To je janjeća koža koja se pokazala najkvalitetnijom u izradi jakni, jer je mekana i tanka, pošto više niko ne želi nositi teške stvari – objašnjava Bešlagić.

Otkriva nam kako se u izradi odjevnih predmeta koriste italijanskom tehnologijom, koju su, kako kaže, doveli do savršenstva.

– Potrošili smo jako puno vremena, truda, ali i novca kako bismo dostigli taj nivo. Nije nam žao, jer se kvalitet uvijek prepozna, a naša vodilja je da kupac iz radnje izađe zadovoljan – napominje Bešlagić.

Paleta odjevnih proizvoda za žene i muškarce, koji izlaze iz ove Kompanije, broji se desetinama. Tu su ženske i muške duže i kraće jakne, kožne jakne u kombinaciji sa krznom, kožni mantili, suknje, pantalone, rukavice, potom krznene bunde raznih modela, te one u kombinaciji sa platnom, šubare, šalovi, okovratnici.

Od ove godine novina su palerine od kašmira i svile, u kombinaciji sa krznom, koje su, kako nam reče naš sagovornik, itekako tražene u ovim prohladnim jesenjim danima.

Osim odjevnih predmeta, tu je i kožna galanterija poput kaiševa, novčanika, torbi, kućnih papuča.

I u izradi odjeće od krzna, u Kompaniji “Nerzz Bešlagić” koriste najkvalitetnije krzno, poput nerca, ruskog cobela (cobel – eng. sablem – je vrsta kune koja živi u šumama, prije svega u Rusiji, od Urala, pa kroz cijeli Sibir, u Poljskoj i Skandinaviji), činčile, zeca, rakuna, lisice.

Krzno pretežno kupuju u inozemstvu, najčešće u Danskoj, Grčkoj, Italiji, od provjerenih i visokokvalitetnih firmi.

– Krzno od cobela zaista je jedinstveno po kvalitetni jer se ta životinja ne može uzgajati na farmama. One obitavaju u divljini i tamo se love. Bunda od cobela, kroz historiju, bila je statusni simbol, jer su je mogli nositi samo ruski carevi i bogati vlastodršci. Izrađujemo i bunde od nerčeva koji se uzgajaju na bosanskim farmama – naglašava Bešlagić.

Osim Bosanaca i Hercegovaca, kvalitet u izradi odjeće, koja nosi brand “Nerzz Bešlagić”, prepoznali su i stanovnici nekih zemalja u regiji, pa je, kako nam Muhamed reče, sve više onih koji iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, dolaze da se obuku baš u njihovim trgovinama.

– Kako smo, u posljednjih nekoliko godina postali i primaljiva destinacija za turiste iz zemalja Bliskog istoga, sve je više i te klijentele – ističe Bešlagić.

Muškarac poklonom želi iznenaditi svoju damu

Bosanske i Hercegovke, i to baš s jeseni, kako nam otkriva Muhamed, najčešći ulaze u njihove radnje. Naravno, razlog su bunde.

Prateći svjetske trendove, kada je riječ o luksuznoj odjeći, Bešlagić ističe da su ove sezone najaktuelnije upravo bunde od nerca srednje dužine, sa kapuljačom ili izraženom kragnom, najčešće u crnoj ili smeđoj boji.

– One koje imaju malo dublji džep zna se šta će prvo probati – bundu od nerca. Mnoge se odlučuju i za kupovinu. Dolaze i njihovi partneri koji skupocjenom bundom žele iznenaditi svoju damu za neki važan datum, poput rođendana ili godišnjice braka. Cijenu diktira krzno od koje je napravljena, ali i oblik bunde, da li je duža ili kraća, a kreću se od oko 2.000 KM, koliko košta bunda napravljena od glavica nerca, do najskuplje od 10.000 maraka, koja je također od nerca i koja doseže do ispod koljena. Naravno, najskuplje su one od cobela koje koštaju i do 20.000 KM. Tokom godine izradimo ih samo nekoliko, jer se toliko i proda. Osim krzna, na cijenu utječe i način izrade, jer se skupe bunde većinom izrađuju ručno, što je veoma komplikovan posao, koji traži i puno vremena. Mnogi naši kupci ne razumiju se previše u krzno, pa su često zbunjeni kada vide cijenu. Međutim, kada im objasnimo o kojem se krznu radi, a potom kako je bunda izrađena, stvari postaju puno jasnije – kaže Bešlagić.