Nermina Vehabović Rudež: O iskustvima u radu s djecom žrtvama nasilja i pedofilije

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti promovira projekte koji u svojoj biti imaju zadaću, a samim tim i aktivnosti jačanja javne svijesti u svezi zaštite prava djeteta koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja. Od izuzetne je važnosti podići svijest javnosti o zaštiti prava djeteta koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja, kako bi društvo doseglo veći senzibilitet za napredak u ovome području. Stoga svi mi učinimo jedan korak naprijed glede navedene problematike i dignimo svijest javnosti o zaštiti prava djeteta koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja.

U šestoj emisiji o zaštiti prava djeteta koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja, gošća je bila gospođa Nerminu Vehabović – Rudež s kojom je razgovarano o njenim iskustvima u radu s djecom žrtvama nasilja i pedofilije. Gospođa Vehabović – Rudež odgovorila je na sljedeća pitanja:

Uz zahvalu za sudjelovanje u našoj emisiji, na početku nam recite nešto o vašem radnom mjestu, vašim kvalifikacijama, poslovima koje obavljate?

2. U vašem radu s djecom susretali ste se sa problemima nasilja. Možete li nam reći nešto više o tome?

3. Spomenuli ste vršnjačko nasilje. Kako se ono ispoljava, odn. možemo li i tu govoriti o različitim modalitetima, kao što su tjelesno, verbalno i sl.?

4. Zašto djeca postaju nasilnici? Postoji li nešto što možemo izdvojiti kao mogući ili vjerojatni uzrok nasilju djece?

5. Mogu li unutar-obiteljski odnosi imati ikakvoga udjela u nasilništvu djece?

6. Kada govorimo o djeci žrtvama nasilja, postoji li nešto kao obilježje ili karakteristika djece koja su češće izložena vršnjačkom nasilju?

7. Koje su posljedice vršnjačkog nasilja nad djecom?

8. Jesu li škole i nastavno osoblje dovoljno osposobljeni odgovoriti izazovima i problemima vršnjačkog nasilja?

9. Imali ste iskustva u radu sa djecom žrtvama pedofilije. Na koji način oni dolaze do vas? Tko prijavljuje takve slučajeve? Jesu li to sama djeca ili njihovi roditelji…ili netko treći?

10. Pretpostavljamo da su posljedice koje trpe žrtve pedofilije teške. Možete li reći nešto o tome?

11. Koliko sama djeca mogu utjecati na to da se smanji broj slučajeva nasilja, pedofilije, prosjačenja?

12. Mogu li roditelji, nastavno i stručno osoblje napraviti nešto ozbiljnije na preveniranju ovih problema?

13. Što mislite o kapacitetima zajednice u rješavanju problema nasilja, pedofilije i prosjačenja?

14. Imate li vi, kao stručna osoba u ovoj oblasti, dovoljno razumijevanja i pomoći od strane roditelja, institucija ili pojedinaca kojima je ova problematika u nadležnosti?

15. Imate li poruku ili savjet za kraj?

Obican.info