Nermina Vehabović-Rudež (NS): Gospodin predsjedavajući nije donio ovu odluku, već je dobio “signal” iz publike da zaustavi nastup gđe. Zubić

1522

I bi četvrta sjednica OV Visoko…

Na sjednici gospođa Jasmina Zubić nije mogla da kaže šta misli, iako je na to imala pravo. E sada svi se drže Poslovnika i masu s njim, i pod krinkom legalizma sakrivaju svoju nekulturu, nepoštivanje i drskost. Ipak, ja mislim da gospodin predsjedavajući nije donio ovu odluku, već da je dobio “signal” iz publike da zaustavi nastup gđe Zubić.

Gospodin Fejzić je početnik u ovom poslu (kao i ja u vijećničkom) i još ne zna dovoljno sva pravila, tako da upute dobija ponekad verbalno, ponekad neverbalno. Dakle, za promovisanje “ludih” odluka i “ideja” već drugi put se izabiru nove osobe koje se još nisu snašle u radu vijeća.

Reći ćete, možda  su mogli da se usprotive, a ja kažem da, siigurno da jesu, ali ponekad lični interes pomrači um i ne može se racionalno razmišljati. Nekad treba vrijeme i odmak od svega, da se shvati da si samo marioneta jedne ili više osoba kojima u stvari i nije stalo do tebe.

U sjeni događanja sa gospođom Zubić ostala je vrlo važna priča (za mene) o visini nadoknada za predsjednike i članove Nadzornih i Upravnih odbora. Objasniše nama vijećnicima da su to vrlo važne osobe, važnije i od vijećnika i da rade za dobrobit ovog društva i da ćemo imati kvalitetan rad samo ako oni dobiju dobre nadoknade. Strašno!

U zemlji u kojoj je toliko siromašnih mi i dalje vjerujemo u stimulaciju bogatih kako bi još bolje radili. Uspješnost u radu jednog predsjednika nadzornog odbora ne zavisi od visine nadoknade već od njegove stručnosti i motivisanosti da pomogne preduzeću ili ustanovi. Ako je došao na to mjesto da samo poveća kućni budžet onda o njegovog rada nema ništa. Veliki ljudi, stručnjaci, često rade i volonterski jer imaju viziju. Tako da je besramno nuditi visoke nadoknade, pod izgovorom da je to stimulacija. U BiH je biti član nadzornog i upravnog odbora postao biznis.

Zatražih na vijeću da članovi ovih tijela ne budu stranački određeni već po kvaliteti i stručnosti, ali vjerujem da sam im bila smiješna 🙂

Nermina Vehabović-Rudež

Komentari

komentara