Nermin Šečo: Zavadi pa vladaj

Itekako sam svjestan toga da će ovo što pišem ovdje uglavnom biti zaboravljeno do izbornog dana; neki će pročitati samo naslov, a drugi samo prvi pasus.

Prvo da me strašno zabrinjava to što se svako malo među građanima BiH konstantno i permanentno sije sjeme razdora i insistira na sukobima i oštroj retorici. Ovdje s pravom mogu reći da važi rimska izreka: Divide et impera (zavadi pa vladaj).
Kad se narod duhovno osiromaši, materijalno mu uskraćuje… onda se s njima može manipulirati. Kad je narod podijeljen tu se onda svaka vrsta zloupotrebe može prikriti i činiti. Lakše se prikrivaju korupcija i kriminal. Sad će izbori. Koje su sve radnje na pomolu moguće? Kriminal ,korupcija, kupovina glasova, što se sve čini da se održi vlast, jer navika je čudo, tako da kad se navikne čovjek na fotelju, svašta će učiniti, samo da mu ona ne izmakne. Tu su sredstva pa se sredstva zato ne biraju.
Šta je zadaća politike? Zadatak politike je osigurati pravnu državu, vladavinu prava koja bi morala bit zasnovana na istini i pravdi.Ali suprotno tome,bavljenje politikom donosi veliku materijalnu korist,bogatstvo.
Jednostavno iz pohlepe se rađa nepotizam, mito, korupcija, izmišljanje raznih mjesta za svoje rođake prijatelje i stranačke poslanike. Dakle, vjernikom se ne može nazvati onaj koji čini zlo i nepravdu i odriče se istine. Ovo je pametnome dosta. Pravi će se uvijek pitati šta treba učiniti da svijet bude oslobođen mržnje, nasilja, laži, pohlepe i podmićivanja.
Dakle, razmislimo i dobro procijenimo kako današnje političke stranke funkconišu. Nemojte glasati za političke subjekte koji se ponašaju poput kriminalnih organizacija na dan glasanja, kupujući glasove, puneći automobile nevoljnim biračima itd. Jer, isti metod će biti korišćen ako oni budu na vlasti.

Šta moramo da učinimo i kako da djelujemo kao društvo, kao mladi birači, iskusni birači i odgovorni građani kako bismo dostojanstveno bili predstavljeni u skupštini? Vlast koja bi se borila protiv korupcije, koja bi radila za privredni razvoj, dobrobit za sve, a ne samo za nekoliko povlašćenih?
To će početi da se dešava kada promijenimo naš odnos prema politici, političarima i strankama. Ima nekoliko krucijalnih stvari koje treba da imamo na umu prije nego što nekome povjerimo da nas predstavlja. Moramo kritično procijeniti kandidate. Ne smijemo vjerovati u sve što se kaže, a posebno ako taj kandidat koji je participirao u vlasti, a ništa nije doprinio društvu, a posebno ako je imao ličnu korist na štetu građana. Zatim, nemojte glasati za one koji propagira samo sebe za predstojeće izbore.

Ja njega pitam, čime si se bavio do sad, jer prvi put spoznam da ono postoji? Kaže bio sam kantonalni zastupnik. Četiri godine ono je žderalo narodne pare pa i moj novac, a ja prvi put čujem da ono postoji, nikad se nije javilo da šta komentariše, ne posjeduje nikakav plan i program napisan makar u tri rečenice, nikad nije nikoga od naroda posjetio ali je očito da je po diktatu glasalo. Eh od mene nećeš dobiti glas tamam da se zoveš Hazreti Omer.

Tako da, moj dobri narode, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi. Svi narodi u BiH. Volite se, družite se, pazite se i ne marite za ovim političarima i njihovim intrigama i peripatijama koji vas mogu krivo odvesti. Posebno vi mladi, izgrađujte odnose, toleranciju i uvažavanja. Prvo budite ljudi, a onda vjernici i nacionalni pripadnici. Nemojte radi svoje vjerske pripadnosti gaziti i omalovažavati druge narode i vjerske pripadnike. Uvažajte drugoga i drugačije, cijenite zasade jednih, drugih. Budite ponosni da smo različiti, a  tako jedinstveni i tako možemo biti blizu.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.