Nermin Šečo: ,,Nepotizam je životni stil političara“Nermin Šečo:  ,,Nepotizam je životni stil političara“

Nepotizam(od latinskog nepos,nepotis-nećak,potomak,unuci i italijanskog:nipote-nećak) je pojam kojim se markira tip ponašanja najčešće titulara političke,vojne,ekonomske ili neke druge moći,koji na osnovu svog povlaštenog položaja u hijerarhiji,favoriziraju članove svoje porodice ili prijatelje u odnosu na druge osobe,bez obzira na njihovu stručnu sposobnost kod zapošljavanja ili davanja nekih beneficija.

Selekcija kadrova vrši se po kriteriju podobnosti,a ne po stručnosti,nepotizma a ne po izvrsnosti;poslušnosti a ne po rezultatima;kratkoročnosti a ne po dugoročnosti;a što je u konačnosti dovelo do potpune socio-ekonomske i političke paralize.

Dakle,pišem ovaj tekst ponukan onim što se dešava u našem gradu Visokom,gdje više nego očigledno dominira nepotizam i prijateljsko-rodbinske veze.

Zaista je poražavajuće da jedan doktor Mehmed Kardaš bude rangiran na zadnje mjesto za Upravni odbor JU „Muzej“ Visoko,ali da stvar bude još gora,je ta da su se titulari egzekutivne vlasti potrudili da ga dodatno pokušaju poniziti tako što su ga rangirali na posljednje mjesto u još četiri ustanove za koje nije ni konkurisao.

Teško se normalan čovjek može pomiriti sa sudbinom da mora preživljavati u sistemu gdje je na snazi ta iskrivljena nenormalna paradigma da zaposlenje,formiranje porodice,rješavanje stambenog pitanja i sve ostalo,direktno zavise od društvenog nepotizma.I najgore je što se ne radi o nekim pojedinačnim slučajevima nego o našem životnom stilu koji je opšteprihvaćen u gotovo svim sferama društva i nema nekih rekacija građana na njeno bahato provođenje.Nepotizam uz korupciju,kriminal i ostale stvari postao naša svakodnevnica.

Tako da u našem društvu više nije bitno koliko znaš i koliko vrijediš već je najbitnije koga znaš i  ,,čiji si igrač“.

Nedavno sam pročitao da kada bi švedski političar uzeo čokoladu na poklon,a taj poklon ne bi prijavio,njegova bi politička karijera bila završena.Može li neko zamisliti šta bi se desilo sa čokoladom da je prijavi neki naš političar.

Jedan od ključnih kršenja odredaba  zakona tiče se nepotizma i zapošljavanje članova porodica, političkih moćnika ili njihovih stranačkih kolega.

Tako da su u svoje slobodne kancelarijske prostore nagurali gomile svojih srodnika.Danas se po prezimenima mogu vidjeti čitavi slojevi kojeg su oni koji su particpirali u vlasti ostavljali iza sebe.Nešto slično godovima na panju.

Ovdje je napravljen jedan bolestan sistem u kojem ne treba znanje,u koji niko ne unosi svoje poštenje i moral,nego prihvata bijedna pravila igre u kojoj svi gubimo.Političari vam mogu obećati sve,zapošljavanje sto hiljada ljudi,ljepši život,sigurnije okruženje ali ne smiju vam obećati da će jednog dana napraviti državu u kojoj će vladati pravo i pravda.To im niko neće povjerovati.Oni svoj ego hrane nepravdom,jer samo tamo gdje ima nepravde ima i prostora za iskazivanje političke moći.Tako da malo ljudi može odbraniti svoju dušu kad uđe u politiku jer ih vlast opije pa ih ne mogu ni najrođeniji prepoznati.

Fundamentalno,krucijalno,ključno ljudsko pravo je pravo na rad ali tog prava mnogi nemaju.

Prosječan Evropljanin svoj životni vijek provede ovako:Radi 22 godine,spava 18 godina,vozi se na posao 5 godina,jede 5 godina..Prosječan Bosanac svoj životni vijek provede kao u vicu:Na zavodu za zapošljavanje provodi 20 do 30 godina,čitav život ga vozaju,niti mu se spava niti mu se jede i kad ima šta.