Nermin Šečo: 22. maj je historijski dan!

Današnji datum, 22 maj. 1992 je jedan od najvažnijih datuma u novijoj  historiji Bosne i Hercegovine,jer taj dan označava da je BiH postala članica UN..Zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana prvi put je zvanično predstavljena 22.maja 1992 ispred zgrade UN-a u New Yorku.Ljiljani se zavihorili prije tačno 26 godina.

Prijem RBIH u UN je veoma važan historijski događaj jer je ona tada postala dio svjetske porodice,primljena u svjetsku organizaciju bez dejtonskog genocidnog entiteta,bez vašingtonskog entiteta,bez dejtonskog ustava i sa zastavom s ljiljanima.Ljiljan je simbol historijskog kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti.Ljiljan je bio simbol dinastije Kotromanića u srednjovjekovnoj Bosni i simbol antifašističkog,odbrambenog otpora u zadnjoj agresiji i genocidu na RBiH.Dejtonska zastava krši Povelju UN i osnovno ljudsko pravo na ustavnost,da se zastave mogu mijenjati isključivo u proceduri predviđenoj legalnim ustavom.Dejtonska zastava je ilegalna.Tako da,umjesto zlatnih ljiljana koji su stotinama godina bili simbol svega onoga kroz što su BiH i njen narod prošli,osobito u posljednjem ratu,Bosni je određena novokomponirana zastava i grb koji nemaju ništa zajedničko s njenom hiljadugodišnjom historijskom tradicijom.

Naša dužnost jeste da iskazujemo dužno poštovanje prema obilježljima koji su na snazi,što opet ne sprječava zainteresirane da rade na tome da se vrati ona sa ljiljanima i da Bošnjacima budu opet ono što su im bili stotinama godina.

Odani i istinski borci znaju da današnja BiH nije ona za koju se borila Armija RBiH.Ali isto tako buduće mlade generacije moraju razvijati državnu svijest i da je 22.maj 1992. dan kada su građani dobili priliku da kroz državu afirmišu i oblikuju svoju nacionalnu,državnu svijest.Ipak,ovom značajnom datumu u BiH se ne posvećuje dovoljno pažnje.Na 22 maj.1992 uglavnom podsjete mediji.

Zato ovaj datum treba ugraditi u svijest naše djece s porukom da BiH nije država s kojom se može manipulisati već je to vječna državna,historijska i teritorijalna kategorija.

Nermin Šečo