Nermin Mandra pokrenuo inicijativu: Na lokaciji Maćuh izgraditi spomen-ploču …

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra pokrenuo inicijativu: Na lokaciji Maćuh, na granici općina Kakanj i Visoko, izgraditi spomen-ploču u znak sjećanja na hrabre kakanjske i visočke borce i starješine, kao i legendarnog komandanta Tufu

Petak, 28. septembar 2018. godine: Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra pokrenuo je inicijativu da se u saradnji Općine Kakanj i Ministarstva za boračka pitanja ZDK, uz koordinaciju kakanjskih i visočkih boračkih organizacija, na granici općina Kakanj i Visoko, na lokaciji Maćuh postavi spomen-ploča u znak sjećanja na kakanjske i visočke borce i starješine, kao i legendarnog komandanta Teufika Tufu Buzu, koji su u zajedničkoj akciji zaustavili kolonu JNA koja se kretala iz pravca Zenice, te izuzeli oružje koje je poslije, po mnogima, bilo presudno za odbranu.

“Nakon vijesti da se kolona JNA kreće iz Zenice i da u naseljima Drivuša i Bilješevo izbacuje sanduke sa naoružanjem srpskom stanovništvu, odlučeno je da se kolona zaustavi i da se oduzme oružje sa kojim su branioci BiH, pred nadolazeću agresiju, oskudijevali. Kolona u kojoj je bilo desetine oružjem i municijom natovarenih vozila je zaustavljena u tjesnacu Maćuh na granici općina Kakanj i Visoko.

Jedinica OpŠTO Visoko, Manevarska četa Stanice javne bezbjednosti Visoko (kasnije “Tufina četa”) koja je izvršila zaprečavanje puta i zaustavljanje kolone, zaplijenila je: 750 automatskih pušaka, 90 pištolja, 2 haubice H-105 mm, 3 protivavionska topa PAT 20/3, pedeset “Zolja”, 36 lansera RBR 90 mm, veću količinu razne municije, dva motorna vozila “Pinz gauer”, jedan šleper “Raba”, pet IC uređaja.

U OpŠTO Kakanj službeno je predato 16 automatskih pušaka, dva puškomitraljeza 7, 9 mm M-53, dva ručna bacača M-57. Zatim motorna vozila: TAM-150, TAM-110 i šestotonska autocisterna. Pored ovih materijalno-tehničkih sredstava, još je zaplijenjeno i u OpŠTO Kakanj završilo: jedna haubica 105 mm, dva brdska topa 76 mm (ZIS), 6 protivavionskih topova PAT 20/3, M -55. Od municije zaplijenjeno je 7.280 metaka 7,62 mm, 78.300 metaka 7,9 mm, 10.200 metaka 12,7 mm, deset tenkovskih mina TMA-2, šest komada minobacačkih mina 120 mm, dva ručna raketna bacača 64 mm (Zolja), 32 komada protivpješadijskih rasprskavajućih mina, 42 komada tromblonskih kumulativnih mina, 200 komada trotilskih metaka po 200 grama, 4.000 metara minerskog kabla, tri radioprenosna uređaja RUP 33 i tri RUP 2/2K, dva puškomitraljeza M-53, dva ručna bacača M-57, trideset komada ručnih bombi M-57 i dosta druge inženjerske i intendantske opreme.

Nakon iscrpljujućih pregovora u prostorijama Štaba Teritorijalne odbrane Kakanj sa oficirima JNA koji su vodili kolonu i prijetnji da će JNA bombardovati iz zraka Termoelektranu i cijeli grad, oko 400 vojnika i starješina iz kolone sa preostalom vojnom opremom i motornim vozilima je pušteno da nastave put do okupiranih teritorija općine Ilijaš i dalje. Srpskim snagama u Ilijašu ostavili su svo ostalo naoružanje, municiju i opremu”, zapisano je u Monografiji “Kakanj u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

Karta rasporeda kakanjskih i visočkih jedinica prilikom zastavljanja kolone JNA (klik na sliku za veći format)