Nermin Mandra: Pismo građanima općine Visoko

1750
Poštovani građani općine Visoko,
obraćam vam se pismom u kojem želim obrazložiti motive iz kojih crpim nadu da ću na predstojećim izborima dobiti i vaše povjerenje kao nosilac liste SDA za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Obično se u predizbornim pričama sve svodi na predizborna obećanja, no ja ću ovo svoje obraćanje započeti na drugačiji način.
 
Visoko i Kakanj su decenijama upućeni jedni na druge. Dvije poveznice zaslužuju da budu prve pomenute.
Vjerovatno ne postoje dvije općine, kao što su to Kakanj i Visoko, u kojima se bilježi kretanje stanovništva iz jedne općine u drugu radi zasnivanja bračne zajednice. Blizu smo, a postoji i neka „tajna veza“, pa se omladina susreće, upoznaje, ženi i udaje. Iz toga je proizašla i snažna rodbinska povezanost ljudi iz Visokog i Kaknja.
 
Druga poveznica je protekli rat i dobro poznata akcija „Pod Maćuhom“ kada su Visočani i Kakanjci izašli pred veliku vojnu silu i uzeli oružje, po mnogima, presudno za odbranu. Uz to se veže i zajednička borba na kralupskom i drugim ratištima u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.
 
Osim toga, decenijama su Visočani i Kakanjci upućeni jedni na druge i u pogledu poduzetništva. U Kaknju se posebno cijeni visočko meso i povrće sa moštranskih polja.
Između Kaknja i Visokog postoji i pozitivno nogometno rivalstvo.
 
Tokom obavljanja dužnosti kantonalnog ministra obišao sam brojna naselja i sela na području Visokog obzirom da je u to vrijeme asfalirano veoma puno putnih pravaca na području cijelog ZDK. Uvijek sam otvoreno i sa posebnim respektom razgovarao sa ljudima.
 
Moja želja je da se građani općina Visoko i Kakanj još više približe, ne samo izgradnjom puteva koji će povezivati dvije općine preko sela Šošnje, Mali Trnovci i Lužnica, nego da jačaju komšijski odnosi i na planu privrede, i sporta, i kulture, dakle da jača svaki segment koji će osnažiti naše međusobno razumijevanje, uzajamnu podršku i solidarnost.
 
To su samo neki motivi iz kojih crpim nadu da će i građani općine Visoko mene prepoznati kao osobu koja je bliska običnom čovjeku i da će me prepoznati kao kandidata na izborima koji će se najbolje boriti za dobrobit i građana Visokog, i građana Kaknja i građana drugih općina i gradova u Zeničko-dobojskom kantonu, Srednjobosanskom kantonu i cijeloj BiH.
 
Hvala vam.
Nermin Mandra
http://nerminmandra.ba/

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.