Neretva d.o.o. Visoko: Obnova Hotela Neretva u Mostaru

Kako je naš portal već najavljivao investitor Neretva doo Visoko nastavio je radove na obnovi objekta koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 8,7 miliona eura, a radnici firme Građevinar Fajić od ranih jutarnjih sati rade na pripremnim radovima za otvaranje gradilišta.

Preduzeće Neretva d.o.o. Visoko je koncem prošle godine podnijelo zahtjev Gradu Mostaru za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta kako bi nastavili s izvođenjem radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta.

Riječ je kultnom mostarskom objektu, smještenom na Trgu Musala u kojem su odsjedali brojni svjetski lideri, od cara Franje Josipa do Josipa Broza. Hotel je sagrađen 1892. godine u vrijeme Austro-ugarske vladavine i građen je u specifičnom pseudomaurskom stilu, koji je tada bio dominantan.

Prije petnaest godina hotel je kupljen od Općine Stari Grad, a obnovu otežava historijska vrijednost objekta i zahtjevi da se zadrži autentični njegov autentični izgled. Hotel je upisan na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Obnovljeni Hotel Neretva treba bi imati 83 sobe uređene u skladu s najvećim svjetskim standardima.

Početak radova obradovao je slučajne prolaznike, kao i sve one koji su godinama alarmirali da se nešto učini s jednim od simbola grada na Neretvi.

Klix