Nepodobni radnici JP RTV Visoko “idu na posao” u napuštene prostorije, a podobni su u KC Altindag

I ovo je Visoko: Nepodobni radnici JP RTV Visoko “idu na posao” u napuštene prostorije, a podobni su u KC Altindag

 

Izvor: visoko.co.ba

Nesvakidašnja situacija dešava se u nekadašnjem JP RTV Visoko preduzeću koje je odnedavno iz JP konvertovano u JU (Javnu ustanovu) o čemu se zanimao i pisao i sarajevski Mediacentar, a kako saznajemo upoznato je i Udruženje BH novinari.

Naime, interesanta i apsurdna situacija svojestvena samo Visokom dešava se ovih dana. Dio uposlenika ide na posao u Prijeko u KC Altindag. To su oni podobni koji su nakon pretvaranja JP u JU dobili posao u novoj firmi koja je nova samo po tome što pokušava da zadrži sva prava emitovanja i riješi se svih dugovanja i obaveza tako što prestaje biti javno preduzeće i postaje javna ustanova, naravno i dalje će se finansirati iz budžeta i iz javnog proračuna od poreznog novca svih nas, dok će zauzvrat propagirati i dalje smo jednu politiku i to onu na vlasti.

Drugi dio uposlenika i dalje “ide na posao” u nekadašnji Dom kulture u ulici Hazima Dedića i oni su za sad “nepodobni” sa tendencijom ideološkog prevaspitavanja kako bi opet bili podobni i radili u propagandnoj mašini politike na vlasti. Šizofrena situacija je što oni “idu na posao” u zgradu i prostorije u kojima osim golih zidova ne postoji ništa više!?

Podsjećamo, kako bi izbjegli tužbe radnika RTV Visoko po kolektivnom ugovoru, opštinsko vijeće je dalo Centru za kulturu i edukaciju nadležnost nad emitovanjem televisijskog i radijskog programa, dok je gradska televizija, sa svim dugovanjima prema radnicima, otišla u stečaj.

Regulatorna agencija za komunikacije je 20. februara dopustila prijenos dozvole za radijsko i televizijsko emitovanje sa JP RTV Visoko d.o.o. na „JU Centar za kulturu i informisanje Visoko“ čime je JP RTV Visoko otišlo u stečaj, a samim tim sva potraživanja radnika kao i dugovanja u stečajnu masu.

Radnici su ovdje izvarani na najprefrganiji i bezobrazniji način. Umjesto da svi zajedno tuže firmu i sve pojedince koji su ih doveli u situaciju da rade za nekakav ranije dogovoreni minimalac “na fer osnovi” sa nositeljicama izvršne vlasti i uz sve to imaju godinama unazad neuplaćen radni staž i doprinose oni su kukavičkom metodom rukovođeni strahom od odmazde osnivača po principu sindroma kuhane žabe prihvatili da žive i rade u uslovima koji bi trebalo da budu neprihvatljivi ili neizdrživi za njih i novinarstvo uopšte. Neprijateljski su se odnosili i posmatrali slučaj svog kolege Faruka Avdovića koji je za razliku od njih tužio JP RTV Visoko, i pri tome nisu ni slutili da ih čeka sudbina gora od one kroz koju je prolazio i prolazi Faruk Avdović, za one koji ne znaju jedan od osnivača ratne RTV Visoko.

A što je sporan i šta je problem sa slučajem Faruka Avdovića?

Sporno je samo to što je čovjek u potpunosti u pravu i što je koristio sva zakonska sredstva da dođe do svojih prava i naplati ono zbog čega je izvaran i prevaren kao i sve ostale njegove kolege.

Kamera za jutarnje mahalanje nezainteresovanih birača sada snima Kožarski most umjesto raskrsnice između aleje, policije i Doma kulture gdje se bar moglo vidjeti kada neko lijepi smrtovnice, to je jedina promjena koju neosviještneno Visoko vidi u ovom trenutku dok o sudbini više od deset radnika niko ne razmišlja, oni su za osnivača višak i teret, za one koji je misle kao aktuelna vlast vjerovatno su dobili što su i zaslužili jer su nečasno služili režimu dok su svakojakim mešetarima ljudskim sudbinama i “medijskim savjetnicima” tek brojevi i plijen nad kojim mogu strvinariti kako su i navikli.

To što je danas zadesilo prije svega izvarane ljude “zaposlene” u JP RTV Visoko je nešto što sutra može zadesiti bilo koga u ovakvom Visokom kakvo jeste gdje niko ne odgovara ni za šta, s tim da je samo pitanje vremena kada će se klupko početi odmotavati i kada će se početi polagati računi za kompletan haos nastao u javnom sektoru. Do tada radnici JP RTV Visoko, bar ovaj nepodobni dio će ići na posao u prazne i napuštene prostorije čekajući otvaranje stečaja koji vodi privredni sud koji djeluje pri kantonalnom sudu, i razmišljati o tome kako su ispali naivni u svojoj nezrelosti te na vrijeme nisu tužili propagandnu mašineriju vlasti koja ih je odbacila, a kako bi ostvarili svoja prava. Dok će ovaj podobniji i sretniji dio uhljebljenih nastaviti sa svojim antinovinarskim i propagandnim djelovanjem iz KC Altindag pokušavajući da nam objasne kako nam nikad bolje nije bilo i pravit nas magarcima za naše, budžetske i porezne pare.