PreporukaMuzikaNeobjavljeni intervju i pjesma Johna Lennona i Yoko Ono prodati za 5.000...

Neobjavljeni intervju i pjesma Johna Lennona i Yoko Ono prodati za 5.000 eura

U Danskoj je organizovana aukcija na kojoj je za 5.000 eura prodata kaseta snimljena 1971. godine na kojoj je intervju sa Johnom Lennonom i Yoko Ono, piše The Guardian.

Intervju je snimljen u januaru 1971. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego će čuveni Beatlesi saopćiti svijetu da se razilaze. Intervju je snimila grupa školaraca iz Danske nakon što su sasvim slučajno uspjeli upoznati Yoko i Johna u njihovoj školi.

Karsten Hoejen, jedan od muškaraca koji je učestvovao u snimanju intervjua, prisjetio se kako je izgledao kompletan proces: “Bili smo grupa 16-godišnjih hipija. Ušli smo u školu tek kada su svi počeli izlaziti i u jednoj prostoriji zatekli Johna i Yoko kako sjede i razgovaraju. Sjeli smo pored njih, bili smo vrlo blizu jedni drugima… I razgovarali smo”.

John i Yoko, koji su upravo završili s konferencijom za medije kroz koju su pozivali na okončanje rata u Vijetnamu, proveli su nešto više od pola sata razgovarajući sa dječacima i motivišući ih da naprave promjenu u svijetu.

“Ako ne možete odlučiti šta možete uraditi sami, onda imitirajte ono što mi radimo. Naprimjer, pokušajte shvatiti šta možete uraditi na lokalnom nivou?”, rekao je Lennon.

Na snimku je moguće čuti i pjesmu “Radio Peace”, koju je Lennon tom prilikom odsvirao prvi put. No budući da intervju nikad nije emitovan na radiju, a pjesma nije objavljena – Hoejen je uvjeren da ova numera postoji samo na njihovoj kaseti.

Uz kasetu je prodat i album sa 23 fotografije popularnog para, kao i kopija školskih novina u kojima je objavljen dio intervjua. Novi vlasnici kasete još uvijek nisu odlučili šta će uraditi sa pjesmom “Radio Peace”, ali su mnogobrojni muzeji izrazili želju da je otkupe.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE