NaslovnicaBiHNema povećanj...

Nema povećanja putarine, Autoceste FBiH zbog odluke UIO BiH izgubit će 5 miliona KM!

Upravo JP Autoceste FBiH poduzela je sve mjere da do poskupljenja putarine ne dođe u narednom periodu, kazao je Ensad Karić, direktor ove kompanije, a povodom odluke UIO BiH da ovo preduzeće uđe u sistem PDV-a, piše novinska agencija Patria.

-Na mjesečnom nivou mi  ćemo plaćati PDV iz vlastitih sredstava za putarinu, kao i za građane koji su oslobođeni plaćanja putarine. U srijedu imamo sastanak u Vladi FBiH sa resornim ministrom i premijerom i ovakvu preporuku ćemo i njima prezentirati. Vlada FBiH donosi konačnu odluku o visini putarine, ali mi nismo planirali povećanje i to je osnovni razlog za naš ovakav stav, rekao je Karić, dodajući da su građani dugo čekali na autocestu i stoga trebaju biti u mogućnosti koristiti je.

Karić se osvrnuo i na posljedice uvođenja u sistem PDV-a, te je kazao da će po dosadašnjim proračunima dobitak biti umanjen do pet miliona KM na godišnjem nivou.

On je pojasnio da su u UIO ovakvu odluku donijeli tumačeći Zakon o PDV-u, ali istim zakonom su ranije oslobodili Autoceste FBiH ove obaveze.

Podsjećamo iz UIO su ranije kazali da su Autoceste RS ušle u sistem PDV-a, a s obzirom da su ove dvije kompanije konkurencija neophodno je bilo uvesti i Autoceste FBiH u sistem PDV-a.

-Očito je da nekom treba riječnik pa da vidi šta znači riječ konkurencija, kazao je Karić ne želeći komentirati da li ovaj slučaj ima političku pozadinu.

-Vi znate da smo se mi godinama borili dokazujući da ovaj projekat nije niti jedne partije nego državni, a naša odluka da ćemo na svoj račun preuzeti PDV govori da želimo dati podršku sadašnjoj Vladi FBiH, istakao je Karić rekavši da će već za april platiti između 400 i 500 hiljada KM PDV-a.

On je također potcrtao da daljnja gradnja autoceste iz međunarodnih kreditnih izvora neće biti dovedena u pitanje.

-Ovih dana se završava tenderska procedura za poddionice Počitelj-Međugorje, kao i za drugi LOT na dionici Zenica Jug- Zenica Sjever, čiji početak izgradnje je planiran za ovo ljeto, dodao je Karić.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.