Upoznajte pet najvećih talenata bh. fudbala mlađih od 17 godina

1675

Nerijetko mediji izvještavaju o velikim talentima bh. porijekla koji nastupaju za europske i svjetske klubove, a kao da zaboravljamo da je i Bosna i Hercegovina sa svojih, istina ne toliko uređenih fudbalskih terena, u proteklim dekadama proizvela neke od najvećih fudbalera svojih vremena.

Izdvojili smo pet fudbalera mlađih od 17 godina koji zavrijeđuju pažnju javnosti, ali svakako i naših omladinskih selektora. Bilo bi ih vjerovatno još i više da omladinske kategorije u bh. klubovima dobiju bolje uslove za rad, ali i modernije i savremenije educirani trenerski kadar.

Besim Šerbečić (Zvijezda Gradačac, odbrana) 1. maj 1998. godine

Odigrao šest utakmica za prvi tim Zvijezde i postigao jedan gol. Debitovao sa nepunih 17 godina u bh. Premijer ligi. Za kadetsku selekciju BiH odigrao sedam utakmica. Šerbečić je u kvalifikacijama i Elitnoj rundi pokazao da se radi o velikom potencijalu, kao i u nekoliko utakmica za prvi tim gradačačke Zvijezde. Zvijezda će najverovatnije ispasti iz bh. Premijer lige, pa bi talentovani Šerbečić karijeru mogao nastaviti u nekom od najboljih naših klubova. Jedan je od najvećih potencijala u našoj državi.

Mijo Miletić (Sarajevo, odbrana) 2. juni 1998. godine

Nastupa za kadetski tim Sarajeva, a ubilježio je i nekoliko nastupa u juniorskom timu.Za kadetsku selekciju BiH odigrao sedam utakmica. Miletić je polivalentan igrač, a zanimljivo je da ga je selektor Malkočević u mečevima kadetske selekcije koristio na čak tri pozicije. Igrao je štopera, desnog beka i zadnjeg veznog. Ukoliko nastavi sa radom i treniranjem, mogao bi u budućnosti biti oslonac odbrane Sarajeva i naše reprezentacije.

Denis Žerić (Željezničar, vezni red) 21. mart 1998. godine

Nakon odličnih nastupa u kadetskoj ekipi Željezničara, prekomandovan u juniorski tim. Žerić je za kadetski tim Željezničara postigao 22 gola ove sezone. Za kadetsku reprezentaciju  BiH odigrao šest utakmica i postigao jedan gol. Denis je zbog povrede propustio Elitnu rundu kvalifikacija i njegov izostanak u veznom redu itekako se osjetio u našoj igri. Žerić će u narednim sezonama sigurno dobiti priliku u prvom timu Željezničara, a povremeno trenira sa prvom ekipom.

Mato Stanić (Široki Brijeg, vezni red) 11. januar 1998. godine

Nastupao za kadetski tim Širokog Brijega, da bi nakon sjajnih igara prekomandovan u juniorsku ekipu, gdje je postigao nekoliko golova. Za kadetsku reprezentaciju BiH odigrao sedam utakmica. Stanić je u susretima za našu selekciju pokazao svu raskoš talenta i pokazao zbog čega je jedan od najtalentovanijih igrača u svojoj kategoriji u našoj reprezentaciji. Krasi ga odličan pregled igre, kreznja bez lopte ali i sjajni dijagonalni pasovi. Upravo je nedostatak Stanića (uz kapitena Mustedanagića i spomenutog Žerića) bio jedan od razloga zbog čega je naša U17 selekcija izgubila od Škotske u prvom meču Elitne runde kvalifikacija, a ta utakmica koštala nas je odlaska na Euro.

Amir Mašić (Čelik, napad) 14. februar 1998. godine

Igra za kadetski tim Čelika i najbolji je strijelac bh. Premijer lige u kadetskoj konkurenciji sa 31 golom. Za kadetsku selekciju BiH odigrao četiri utakmice i postigao dva gola. Podatak koji smo spomenuli da je u 26 odigranih kola kadetskog šampionata BiH postigao čak 31 gol (tim Čelika dao je 53 pogotka) dovoljno govori o kakvom se potencijalu radi. Snalažljiv napadač koji ove sezone postigao tri hattricka i jednom četiri gola za kadete Čelika. Ne bi nas iznenadilo da Mašić u narednim sezonama zaigra i za prvi tim zeničkog Čelika.

Komentari

komentara