U današnjem prijedlogu za iftar, donosimo vam recept za begovu čorbu, “kraljicu svih čorbi” u bosanskoj kuhinji.
Vrhunska čorba koja u potpunosti opravdava prefiks pravi se na sljedeći način:
Potrebno:
- 300 g kokošijeg mesa
- 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 20 g suhe bamije
- 1 žumance
- 50 gr kajmaka ili milerama
- 1/2 limuna
- 1 lovorov list
- malo soli i bibera
Priprema:
Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.
Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.
Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.
Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.
U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.
Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.
Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.