Nejra Solo, Bosanka u Americi: Studentica mikrobiologije čeka poziv košarkaške reprezentacije BiH

Ističe da je u BiH puno mladih i talentovanih košarkašica, da je velika stvar da sve omladinske selekcije počnu igrati kvalifikacije, da se reaktivirala i seniorska repka, da ženska košarka ima budućnost.

746

Zeničanka Nejra Solo jedan je od primjera kako se uz malo napora može ostvariti puno toga u životu, te da naša zemlja ima mlade i talentovane ljude koji se nerijetko ističu među vršnjacima u bilo kojem kutku planete. Ova djevojka (danas puni 20 godina) na pravi način predstavlja BiH u SAD-u.

Na univerzitetu Ajdaho (University of Idaho) studira mikrobiologiju, gdje je druga godina sa prosjekom ocjena 3,75 (u SAD-u se boduje od nula do četiri), te igra košarku u koledž-ekipi Idaho Vandals, člana divizije 1 NCAA lige (National Collegiate Athletic Association) – konferencija Big Sky.

Tri Evropljanke

Nekadašnjoj kadetskoj reprezentativki BiH, koja igra na poziciji centra (visoka 196 centimetara) ovo je prva sezona u NCAA ligi, nakon godine prilagodbe. Nekada je igrala u zeničkim klubovima Čeliku (aktuelni prvak i osvajač Kupa naše zemlje) i BH Startu, a spremna je igrati za svoju zemlju (aktuelna je U-20 selekcija) ukoliko stigne poziv.

– Nije mi bilo teško da se snađem. Svi u ekipi su susretljivi i pomažu u svemu. Imamo četiri trenera, koji su uvijek tu za nas. Kao jedna velika porodica smo. Imamo dosta internacionalnih studenata. Imali su iskustva sa njima u klubu, na koji način pomoći da se neko sa strane brže prilagodi, kazuje nam Nejra Solo, stipendista univerziteta.

U njenom klubu, uz Španjolku Agueda Trujillo Fernandez i Norvežanku Maren Hoff Austgulen, obje igraju na poziciji četvorke ili petice i visoke su po 183 centimetra, jedina je Evropljanka u timu. Tu su i četiri Australijanke – Tayla Corrigan, Stacey Barr, Renae Mokrzycki i Geraldine McCorkell, te Amerikanke: Christina Salvatore, Karlee Wilson, Brooke Reilly, Ali Forde, Bethany Krause i Connie Ballestro. U konferenciji Big Sky, objašnjava, bila je jedna igračica iz Bugarske. Sa prostora bivše Jugoslavije nije bilo nikoga.

– Škola se stavlja na prvo mjesto. I tako je u čitavoj NCAA ligi. Prvo smo školarci a onda sportisti. Sa školom mogu da se pohvalim. Sve ide po planu. Meni je Prva gimnazija u Zenici pružila izvrsno obrazovanje. Prva godina u Americi je bila bukvalno ponavljanje onoga što sam prošla u srednjoj školi kod nas, a u drugoj godini idem ka svom smjeru mikrobiologiji. Malo je teže, ali snalazim se, priča nam Nejra.

Prošla je košarkašku školu kod Behudina Bajgorića, trenirao ju je brat Mahir Solo koji je sada trener u Austriji. U ekipi BH Starta je pred odlazak u SAD i bila kapiten, malo je nedostajalo da se plasira u elitni razred bh. košarke. Ipak, njihov protivnik sarajevski Play Off, sadašnji viceprvak države i učesnik Regionalne lige, u čijim redovima je igrala i legendarna Amra Đapo, došao je do pobjede. Na pitanje da li je bilo teže igrati bh. košarku ili NCAA, odgovorila je da je daleko teže u SAD-u. Treninzi su, pojašnjava, mnogo intenzivniji i duži. Na svakom je, veli, davala sve od sebe da bi dostigla potrebni nivo. Treneri su joj izašli u susret, posebno onaj za centre Jordan Green, koji je ostajao svaki dan po sat duže i radio s njom.

Fotografija u dekanatu

Ističe da je u BiH puno mladih i talentovanih košarkašica, da je velika stvar da sve omladinske selekcije počnu igrati kvalifikacije, da se reaktivirala i seniorska repka, da ženska košarka ima budućnost. Posebno izdvaja Maricu Gajić, izabranu na draftu za WNBA.

– S obzirom na to da prvu godinu u Americi nisam igrala, to mi daje mogućnost da godinu duže ostanem na koledžu. Ako uspijem diplomirati za četiri godine, razmišljam da ostanem i upišem master. Škola je, ipak, na prvom mjestu. A, inače, kroz srednju školu sam stekla tu neku zanimaciju za prirodne nauke. I onda, kada sam otišla u Ameriku, dali su mi da izaberem. Mikrobiologija mi se učinila najzanimljivijom. Hvala Bogu, snašla sam se u tome, imam dosta praktične nastave, naglašava Solo.

Kada je u pitanju mikrobiologija, na njenom fakultetu, osim nje, nema uopšte sportaša niti stranaca, odnosno studenata izvan SAD-a. A o tome koliko je uspješna u školovanju pokazuje činjenica da je u dekanatu njenog fakulteta postavljena i fotografija Nejre, kao jednog od najuspješnijih studenata, koji imaju prosjek veći od 3,7.

Uzor joj je bila Amna Fazlić

Kao mala je imala nekoliko uzora. U bratu koji joj je pomogao puno kao i drugi treneri, a od igračica u rahmetli Amni Fazlić.

– Amna je bila izvrstan igrač, veliki talent. Nama mlađima je bila uzor u svemu i kako da se gradimo kao igrači i kako da se ponašamo u životu. Nažalost, zbog nesreće, ugašen je njen mladi život i prekinuta karijera, kaže Nejra Solo.

Amna Fazlić (4. juni 1992 – 29. mart 2010), juniorska reprezentativka BiH i jedna od najtalentovanijih košarkašica u našoj zemlji po ponašanju na terenu, ali i van njega, u privatnom životu, mogla je biti uzor svim sportašima. Svi košarkaški stručnjaci odreda su isticali kako se radi o vanserijskom talentu, te joj predviđali svijetlu sportsku budućnost, ali se ispriječila tragična nesreća.

Komentari

komentara