Nejra Mlačo i Armin Numanović među 73 najbolja studenta u F BiH

Nejra Mlačo – Najbolja studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Armin Numanović – Najbolji student 2016/2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo

 

Uručene novčane nagrade za 73 najbolja studenta u Federaciji BiH

(fmon.gov.ba)

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberovićuručila je u utorak, 13.12.2016. godine, na prigodnoj svečanosti u Mostaru, najboljim studentima sa sva 73 javna fakulteta u Federaciji Bosne i Hercegovine zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u prošloj akademskoj godini.

Sredstva za jednokratne finansijske podrške, u iznosu od po 2.000,00 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti iz Budžeta Federacije BiH za 2016. godinu, ukupno 146.000,00 KM.

U skladu s Odlukom o provođenju postupka kandidiranja za dodjelu podrške, studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog sa svakog fakulteta, a prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo ovo Ministarstvo.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberovićčestitala je ovom prilikom nagrađenim studentima te se zahvalila svim javnim visokoškolskim ustanovama, kao i profesorima i nastavnicima koji u svom svakodnevnom radu ulažu mnogo truda i predanosti kako bi njihovi studenti ostvarili najbolja postignuća i rezultate u učenju.

Dragi studenti, čestitam vam na izuzetnom uspjehu. To je potvrda da ste predano i marljivo radili, da ste shvatili značaj obrazovanja i poznavanja struke te vrijednost znanja kao univerzalne kategorije koja pojedincu omogućava pomak, a svijetu preporod. Posebno smo ponosni što su se na naš poziv odazvali svi javni univerziteti u FBiH te dostavili imena svojih najboljih studenata, s prosjekom ocjena od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5, a koji zaslužuju nagradu i svaku drugu podršku na putu da izrastu u izuzetne stručnjake i uglednike našeg društva“, kazala je, između ostalog, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović.

Podsjetila je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i ove godine osiguralo podrške za studente s invaliditetom (18 studenata) te studente Rome koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH, u ukupnom iznosu od 47.000,00 KM. Također, s ciljem ostvarivanja boljeg studentskog standarda, ovo Ministarstvo, između ostalog, subvencionira smještaj i ishranu u studentskim centrima u FBiH za oko 400 studenata godišnje, osigurava podršku različitim projektima studentskih organizacija te sufinansira Fond za studentske zajmove Federacije BiH.