Neispunjena obećanja Ismeta SarajlićaNišta od najavljenog sastava nove Vlade Ze-do kantona

Izvor: istinomjer.ba

Zastupnici sedam stranaka koalicije u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona koju su u tom momentu činili SDP BiH, DF, Naša stranka, SBB, A-SDA, SBiH i Nezavisni blok, krajem prošle sedmice svojim su potpisima podržali Mehmeda Bradarića iz SDP-a BiH za mandatara nove vlade.

Nakon što je potvrdio da je za podršku Bradariću prikupljen 21 potpis, predsjedavajući Skupštine Ze-do kantona, Ismet Sarajlić najavio je  da bi uskoro trebao biti poznat i sastav nove Vlade:

Sada predstoje pregovori o raspodjeli ministarskih mandata, koji su u toku. Nadam se da ćemo uspjeti i ispoštovati zadane rokove, a to su 23. januar za sastav buduće Vlade, kako bismo mogli za 31. januar zakazati sjednicu Skupštine i potvrditi vladu.

Ismet Sarajlić, 15.01.2019.

Međutim, samo par dana kasnije, proklamovana većina u Ze-do kantonu se počela osipati nakon što je Sarajlić napustio pregovore o raspodjeli ministarstva za novu kantonalnu vladu, te potvrdio “da se SBB povlači iz procesa formiranja vlasti u tom kantonu”.

Tako je ubrzo postalo jasno da je Bradarić izgubio potrebnu podršku od najmanje 18 zastupnika koliko broji većina u Skupštini Ze-do kantona. Tvrdnje Fuada Kasumovića iz Nezavisnog bloka “ da je sve dogovoreno” demantovao je predsjednik Kantonalnog odbora A-SDA, Isak Ramo poručivši “da je većina matematički u Zeničko-dobojskom kantonu prošlost”, te dodao:

Kao što znate, SBB je izašao iz ove priče, a danas smo vidjeli i da Stranka za BiH izlazi iz ove priče, tako da više ne postoji parlamentarna većina sa 17 zastupnika…Cijenim Kasumovićevo mišljenje, bilo je sve dogovoreno, ali zvanična saopćenja da pojedini zastupnici izlaze govore da sa 17 nema većine. A-SDA će konsultovati svoje organe stranke, tražit ćemo način da formiramo parlamentarnu većinu. Sada trebamo pronaći način za većinu jer kanton mora funkcionisati. Ovo je bilo neozbiljno i neprofesionalno. Imali smo 21 potpis, a ovo je potrajalo duže.

Isak Ramo, 21.01.2019.

I sam Bradarić je potvrdio riječi Isaka Rame da trenutno postoji samo 17 potpisa, te da time većine u ovom momentu više nema:

U petak su tri poslanika odustala od potpisa, a to je naložio vrh stranke. Danas imamo potvrdu i zastupnika Stranke za BiH i kada matematički gledate sada imamo 17 potpisa i ja nisam siguran u sve ovo. Moja je namjera bila časna i poštena.

Mehmed Bradarić 21.01.2019.

Ovim Istinomjer obećanje predsjednika Skupštine Ze-do kantona, Ismeta Sarajlića da će 23.01.2019. godine biti poznat sastav buduće Vlade Ze-do kantona ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)