Negativni pokazatelji upozoravaju: isti broj zaposlenih i penzionera

477

Odnos penzionera i zaposlenih radnika u našoj zemlji je izjednačen a trebao bi biti najmanje 1:4. Penzioni sistem toliko je urušen da cijelu godinu, zbog kašnjenja priliva novca iz tekućeg mjeseca, postoji problem u isplati penzija. U ovom mjesecu  isplata je trajala duže nego što je uobičajeno, a ni sljedećeg mjeseca neće biti bolje jer je deficit stvoren proteklih godina narastao na 125 miliona maraka. Penzioneri traže usklađivanje penzija s troškovima, života a ni povećanje od 5% od prošle godine nije bilo pokriveno jer nije riješen glavni problem, a to je finansijska nedisciplina preduzeća kojima upravlja država.

Svakoga mjeseca u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja samo je trećina od ukupne sume potrebne za isplatu penzija. Zbog toga – iz mjeseca u mjesec – pomjera se datum isplate, a one traju po deset dana i više. Deficit koji se kumulirao na 125 miliona maraka stvoren je proteklih godina, napominje Zijad Krnić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO. “Već smo više od godinu u stanju da iz prihoda od tekućeg mjeseca isplaćujemo penzije prošlog mjeseca“, dodaje.

Zbog korištenja priliva novca iz tekućeg mjeseca bit će nastavljen problem isplate penzija, upozoravaju ekonomisti. Sistem je dugoročno neodrživ, iako su opravdani zahtjevi penzionera za povećanjem primanja. Nisu usklađeni priliv i odliv sredstava, potrebno je restriktivnije bodovanje penzija i reforme koje će provesti Vlada i Parlament, koji se dosad nisu odlikovali efikasnošću.

„Rješenje je, na prvom mjestu, da firme moraju plaćati doprinose za sve zaposlene. Drugi korak je povećanje broja zaposlenih, jer ćemo jedino povećanjem broja zasposlenih za koje će se plaćati doprinosi privremeno riješiti tu situaciju“, pojašnjava Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Vlada, očigledno, nema rješenje za finansijsku nedisciplinu preduzeća, koja su u vlasništvu Federacije. Samo je mjesečna obaveza Željeznica i RMU Kreka u iznosu prosječnog mjesečnog deficita. Vlada priznaje da su prosječni penzioneri egzistencijalno ugroženi, ali i da nije bilo realnog pokrića za povećanje penzija u prošloj godini za pet posto. Nema konkretan prijedlog ni kako omogućiti novo zapošljavanje. Kažu tek da treba povećati zaposlenost.

“Put do ozdravljenja vodi povećanjem zaposlenosti, odnosno povećanjem obuhvata. Ima i onih koji jesu zaposleni, ali nisu legalno zaposleni“, kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Više od 60% penzionera živi od penzije do 326 maraka. Iz udruženja penzionera već su zatražili od Vlade da donese mjere za sanaciju  deficita u fondu PIO i da ponovo poveća  penzije za 5%

„Ako do 1. septembra Vlada ne bude riješila naše zahtjeve, mi ćemo ići u proteste“, poručio je potpredsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

Protesti su mogući i ranije, ako se nastavi kašnjenje u isplati penzija i ako Vlada ne pokaže spremnost za rješenje problema 400.000 penzionera.

Komentari

komentara