ZDKPolitika(Ne)formiranje vlasti u ZDK: HDZ ide korak dalje - zahtjeva resore finansija...

(Ne)formiranje vlasti u ZDK: HDZ ide korak dalje – zahtjeva resore finansija i privrede

Formiranje vlasti u ZDK i dalje je na nivou pregovora i najava iz “Šestorke”, ili “Sedmorke” ako se uzme u obzir i HDZ BiH, da će posao oko formiranja biti završen u narednoj sedmici.

 

Nedoumica se pojavila nakon, prvo najava, a onda i jasne potvrde lidera HDZ-a, Dragana Čovića koji je prije dva dana u Banja Luci jasno kazao da HDZ sa strankama Osmorke ulazi u vlasti u ZDK, definitivne potvrde ulaska HDZ-a šta će biti s DF-om koji nije dao pristanak za uvođenje novog partnera u “Šestorku”.

 

Mimo volje DF-a, očito, Kasumović (predsjednik BHI-KF ) i Mahmutagić (predsjednik KO SDP ZDK ) pregovarali su s HDZ-om u jednom ugostiteljskom objektu u Zenici i ponudili im dva resora, rad i socijalna politika i obrazovanje, ali i to da moraju imenovati jednog ministra iz reda Srba. Prema posljednjim izjavama njihovih predstavnika, KO HDZ ZDK ne pristaje na takve uslove ulaska u vlast i ultimativno traže da popune oba ministarstka mjesta iz reda Hrvata u Vladi ZDK.

Naš izvor blizak strankama “Šestorke” navodi i to da HDZ, osim dva ministra iz reda Hrvata, traži i zamjenu ministarstava i to da im pripadnu resori finansija i privrede, kao što imaju u još uvijek aktuelnoj Vladi ZDK.

 

Uzme li se u obzir da je obrazovanje u općinama ZDK u kojima su većina Hrvati (Žepče i Usora ) u nadležnosti općina takav zahtjev HDZ-a je i očekivan.

Za sada im iz Šestorke nisu odgovorili na takve zahtjeve, ali ako uzmemo u obzir i cijelu hronologiju uvođenja HDZ-a, od kategoričnog odbijanja HDZ-a od strane “Šestorke”, do uvođenja na mala vrata nakon dogovora Osmorke i HDZ-a na višim nivoima, jasno je da će i ostalim željama HDZ-a u ZDK udovoljiti lideri “Osmorke”, a sve zarad harmonije i obostrane ljubavi s Draganom Čovićem.

Kolateralna šteta te obostrane ljubavi “Osmorke” i Dragana Čovića je raspodjela vlasti i resora u ZDK koji u cijelom procesu formiranja vlasti na višim nivoima strankama “Osmorke” služi kao sredstvo za njegovanje te obostrane ljubavi.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE